instant fap

Predojeviću, Došenoviću i Vukši sedam i po godina zatvora za ratne zločine u Sanskom Mostu

Predojeviću, Došenoviću i Vukši sedam i po godina zatvora za ratne zločine u Sanskom Mostu

Vrhovni sud FBiH donio je drugostepenu presudu kojom je osudio Dragu Predojevića i Ranka Došenovića na po tri godine zatvora, a Dragutina Vukšu na godinu i po zatvora za ratne zločine protiv civilnog stanovništva počinjene u Sanskom Mostu.Kako se navodi u pravosnažnoj presudu, djelomično su uvažene žalbe osuđenih i smanjene su im zatvorske kazne koje je izrekao Kantonalni sud u Bihaću 23. aprila 2018. godine, a po kojima su Predojević i Došenović osuđeni na po četiri godine zatvora, a Vukša na dvije i po godine zatvora.

Oni su osuđeni zato što su krajem mjeseca jula 1992. godine, za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini između Vojske Republike Srpske i Armije Republike Bosne i Hercegovine, i to Došenović i Vukša u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske, a Predojević u svojstvu pripadnika milicije MUP-a Republike Srpske, zajedno sa drugim neidentifikovanim pripadnicima vojske i MUP-a Republike Srpske, postupali suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, na način da su u okviru vojne akcije izvođenja civilnog stanovništva, muškaraca bošnjačke nacionalnosti iz njihovih domova iz sela Fajtovci i Naprelje, općina Sanski Most i njihovog prisilnog sprovođenja na brdo zvano ”Kisak”, iste postrojili u kolonu po dvojica na putu sa rukama podignutim iznad glave i pognutim glavama, među kojima te prema istima nečovječno postupali.

U presudi se navodi da su ih, nakon što bi ih prozvali i izdvojili iz kolone, udarali rukama i nogama na kojima su imali vojničke čizme, palicama, puškama, te raznim drugim predmetima po svim dijelovima tijela, nanoseći im snažne tjelesne i duševne bolove i patnje, povrede zdravlja i tjelesnog integriteta.

Optužnicom Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona od 15.09.2016. godine inicijalno je obuhvaćeno sedam osoba, ali je presudom Kantonalnog suda u Bihaću oslobođen Ranko Došenović iz Gradiške, dok je Tužilaštvo USk odustalo od krivičnog gonjenja Boška i Sime Ćurguza i Miroslava Panića. 

Podsjetimo, pripadnici SIPA-e uhapsili su ih 16.12.2015. godine na području Laktaša i Bosanske Gradiške.

KOMENTARI