instant fap

Predsjednik Ekvadora pristao dati politički azil Julianu Assangeu

Predsjednik Ekvadora Rafael Correa pristao je da pruži politički azil osnivaču internet sajta “Wikileaks” Julianu Assangeu (41), izjavili su zvaničnici ekvadorske vlade u Quitou, objavljeno je večeras na stranici “Guardiana”.

Correa je ranije danas izjavio da će se sutra konsultovati sa svojim savjetnicima, nakon čega će donijeti tokom ove sedmice odluku, prenio je BBC.

Assange je 19. juna pronašao utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu, kako bi izbjegao izručenje Švedskoj zbog zasad još nezvaničnih optužbi za silovanje i seksualni napad.

Ukoliko bude napustio ambasadu, mogao bi biti uhapšen pošto je prekršio uslove puštanja na slobodu iz pritvora uz kauciju.

Britanska policija, prema međunarodnim diplomatskim sporazumima, nema pravo da ga uhapsi dok je u stranoj ambasadi.

Assange, porijeklom Australijanac, razbjesnio je Washington kada je “WikiLeaks” 2010. godine objavio stotine hiljada američkih povjerljivih diplomatskih depeša.

Švedsko tužilaštvo ga traži radi ispitivanja zbog sumnje da je počinio seksualni napad, što Assange odlučno demantuje.

Osnivač “Wikileaksa” izjavio je da strahuje da će, ako bude izručen Švedskoj, kasnije biti poslat u SAD, koje bi mogle da ga optuže za špijunažu, za šta bi mogao da bude osuđen na smrtnu kaznu.

(24sata.info)

KOMENTARI