Predsjedništvo BiH usvojilo Informaciju o spremnosti BiH za podnošenje zahtjeva za članstvo u EU

HomeVijestiBiH

Predsjedništvo BiH usvojilo Informaciju o spremnosti BiH za podnošenje zahtjeva za članstvo u EU

Hrvatska neće podržati treći entitet: Predsjedništvo BiH danas u zvaničnoj posjeti Hrvatsko

Nakon pregleda i analize dosadašnjeg procesa pregovora radi zaključivanja Protokola uz Privremeni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima između Evropske zajednice, s jedne, i Bosne i Hercegovine, s druge strane, da bi se uzelo u obzir pristupanje Republike Hrvatske Evropskoj uniji, te imajući u vidu zaključke Vijeća za vanjske poslove Evropske unije od 16. marta i 12. oktobra 2015. godine, a s ciljem da se stvore pretpostavke za podnošenje kredibilnog zahtjeva za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji do 31. decembra 2015. godine, Predsjedništvo BiH je na 14. redovnoj sjednici usvojilo da je neophodno revidirati Osnov za vođenje pregovora za zaključivanje Protokola uz Privremeni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima.

U saopćenju je navedeno kako Predsjedništvo BiH zadužuje Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da Predsjedništvu Bosne i Hercegovine u što kraćem roku dostavi prijedlog revidiranog Osnova za vođenje pregovora za zaključivanje Protokola uz Privremeni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima, uključujući prijedlog nove pregovaračke pozicije i novog sastava delegacije za vođenje pregovora.

Revidirani Osnov za vođenje pregovora i nova pregovaračka pozicija treba da omoguće iznalaženje prihvatljivog rješenja, koje će biti bazirano na uvažavanju uzajamnih interesa, sadržavati će fazno prilagođavanje i kompezacione mjere, kako bi se osigurali strateški interesi domaće proizvodnje i stvorile pretpostavke za održivi razvoj poljoprivrede u Bosni i Hercegovini i jačanje sposobnosti domaćih proizvođača da se nose s konkurentskim pritiscima i tržišnim zakonitostima unutar Evropske unije.

(Faktor.ba)

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: