instant fap

Predstavljena Panda 4×4

Segment malih crossovera bogatiji je za još jedan novi automobil. U pitanju je Fiat Panda 4×4, koja će zvaničnu premijeru imati krajem ovog mjeseca.

Zanimljivo je da je ovaj automobil jedini u A segmentu sa 4×4 pogonom, a izgrađen je na posljednjem modelu Pande, čije se ime spominje posljednjih 30 godina, uglavnom u pozitivnom svjetlu.

Panda 4×4 je zasnovana na regularnom petovratnom hatcback modelu i mjeri 3.680 mm visine, 1.670 mm širine i 1.600 mm dužine. Međuosovinski razmak je 2.300 mm, a zanimljivo je da prednji i zadnji trag točkova nije isti, prednji je 1.410 mm, a zadnji 1.400 mm. Dizajneri u Fiat Centro Stile Pandi 4×4 podarili su opakiji izgled u odnosu na standardnu verziju, najprije zahvaljujući crnim oblogama na vratima i oko točkova.

Osim toga, za ovaj model je Fiat pripremio posebne dvije boje: Sicilia orange (pastelna) i Toscana green (metallic), a pored boja Panda 4×4 biće prepoznatljiva i po posebno dizajniranim aluminijskim naplacima na kojima su pneumatici dimenzija 175/65 R15. U unutrašnjosti su novine zeleni okvir oko kontrolne ploče, nova sjedišta, obloge na vratima i novi pretinac ispod centralne konzole. Panda 4×4 ima novi sistem prenosa sa dva diferencijala i elektronski kontrolisanom spojnicom. U pitanju je stalni pogon na četiri točka, kojim upravlja elektronska kontrolna jedinica, koja, u zavisnosti uslova na putu, raspoređuje vuču između prednje i zadnje osovine.

Panda 4×4 nudi dva motora u ponudi – 0.9-litarski TwinAir Turbo sa 84 KS i 1.3-litarski MultiJet II dizel sa 74 KS. Oba motora imaju Start&Stop sistem u standardnoj opremi, dok je za prenos zadužen šestostepeni manuelni menjač

KOMENTARI