Pregled sedmice i najvažnijih događaja

Homeinmedia danas

Pregled sedmice i najvažnijih događaja

Otežan pristup portalu Inmedia.ba zbog hakerskih napada

Sedmica u kojoj je, poslije skoro dvogodišnjih priprema, i zvanično počela predizborna kampanja, ali i školska godina.

Inmedia.ba donosi pregled najvažnijih događaja u Sanskom Mostu.

NJEMAČKA INVESTICIJA U SANSKOM MOSTU: Počela izgradnja HIK-ove tvornice

Vlasnik njemačke kompanije HIK GmbH, Berthold Brentrup, na inicijativu svojih radnika iz Hrustova u Sanskom Mostu, odlučio je dio proizvodnje prebaciti u Bosnu i Hercegovinu, a prije nekoliko dana započeo je izgradnju poslovog objekta koji bi trebao “proraditi” do kraja godine.

Proizvoda hala gradi se u naselju Zdena, nadomak Sanskog Mosta, na lokalitetu koji je nekada pripadao Drvnoj industriji Sana.

U Sanskom Mostu realizovani projekti vrijedni 3,5 miliona KM

Općina Sanski Most je u ovom periodu realizirala ukupno 3.538.942,00 KM kroz projekte javne i komunalne infrastrukture, uz 1.058.740,00 KM koji su trenutno u fazi realizacije. Odobreno nam je još dodatnih oko milion KM za koje se trebaju provesti postupci izbora izvođača. Posebno bih se zahvalio na podršci koju je ova općina imala sa viših nivoa, i svakako ministarstvu Šemsudina Dedića i Federalne vlade za rekonstrukciju preko 20 km lokalne putne infrastrukture oštećene u poplavama 2014. godine. Prezentirani su i značajni projekti u 2018. godini koji uključuju put prema Banjaluci, kanalizacionu mrežu u Zdeni, veći broj lokalnih vodovoda i mnoge projekte infrastrukture u većini mjesnih zajednica.“

Započelo asfaltiranje puta koji spaja Sanski Most sa Banja Lukom

Federalni zastupnik Asim Kamber je ovaj projekat dogovarao sa Predsjedavajućim Vijeća ministara Denisom Zvizdićem, koji je krajem prošle kandidirao ovaj projekat i uvrstio ga u program Vijeća ministara.

Asfaltiranjem ovog putnog pravca skratio bi se put od Sanskog Mosta do Banja Luke za više od trideset kilometara i to bi bio naš najkraći izlaz do autoputa. Pored toga, na ovaj bi način ekonomski oživjeli područje koje se nalazi uz ovaj putni pravac i koje je u ovom trenutku ekonomski mrtvo.

Za sanaciju saobraćajnica u Omladinskom naselju 120.000KM

U kabinetu općinskog načelnika juče je potpisan ugovor o realizaciji treće faze FERP Projekta („Hitni oporavak od poplava“), kojim se u narednom periodu planira nastavak radova na sanaciji putne infrastrukture, oštećene za vrijeme majskih poplava od prije četiri godine. U ovoj fazi provedbe pomenutog projekta predviđena je sanacija putne infrastrukture u Omladinskom naselju, a ukupna vrijednost radova iznosiće 120. 000 KM.

Sanjanka Lajla Mulalić u bh dresu na Svjetskom prvenstvu

Sanjanka Lajla Mulalić je nakon odličnih rezultata ostvarenih u ovoj godini dobila šansu da brani boje naše države na Svjetskom kickboxing prvenstvu koje će se održati u italijanskom gradu Veneciji u Italiji, od 15. do 23. rujna 2018.

Za ovu mladu sportašicu poziv da u dresu reprezentacije BiH nastupi na velikom takmičenju nije došao slučajno, a još je jedno značajno priznanje za njen naporan rad i trud. Treba istaći, da je ova uzorita sportašica osam godina trenirala karate u Klubu borilačkih sportova „Sana 2004“ i u ovom sportu ima veliki broj osvojenih medalja. No, počinje trenirati i kick box, te za veoma kratko vrijeme reda uspjehe i osvaja vrhunske rezultate.

Njemačka izdvojila skoro 330.000 eura za deminiranje kod Sanskog Mosta

Njemačka je izdvojila sredstva od 328.970 eura za deminiranje 2,1 km² na području Šehovci 1 kod Sanskog Mosta.

Ambasadorica Hohmann rekla je da je važno da bh. institucije i međunarodna zajednica rade zajedno na deminiranju preostalih područja pod minama kako bi ona ponovo bila na raspolaganju lokalnom stanovništvu.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0