instant fap

Preko 200 bivših vojnika pokušalo ući u zgradu Parlamenta

Tokom sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, danas u Sarajevu, umalo nije došlo do incidenta između policije, u kojoj ima i pripadnika specijalnih snaga sa štitovima, i protestnika ispred zgrade Parlamenta, penzioniranih bivših pripadnika Oružanih snaga BiH

Grupa ovih bivših vojnika u kojoj je trenutno više od 200 ljudi, pokušala je u jednom trenutku da uđe u zgradu Parlamenta, ali je ispred njih stala policija i tenzije su se smirile, kada je u zgradu propuštena nekolicina koja će zastupati cijelu ovu grupu.

Saznaje se nezvanično da će tih nekoliko predstavnika nezadovoljnih bivših vojnika uskoro primiti predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Fehim Škaljić, a tokom dana i federalni premijer Nermin Nikšić.

Ova grupa okupila se od jutros pred zgradom Parlamenta nezadovoljna zbog informacije da će premijer Federacije BiH Nikšić predložiti povlačenje s dnevnog reda predloženih dopuna Zakona o povoljnijem penzioniranju. Te dopune najavljuju da će Federacija preuzeti brigu o isplatama penzija ovim bivšim pripadnicima Oružanih snaga , penzioniranih svojevremeno po državnom zakonu.

Dnevni red današnje sjednice Predstavničkog doma još nije konačno utvrđen.

Više stotina bivših vojnika, prijevremeno penzioniranih prema državnom zakonu, okupilo se danas u Sarajevu ispred zgrade Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu gdje čekaju ishod jedne od najavljenih tačaka dnevnog reda redovne sjednice Predstavničkog doma

Ta tačka odnosi se na dopune Zakona o potvrđivanju prava na prijevremenu starosnu penziju ostvarenu pod povoljnijim uvjetima.

Senad Hubijer je uime okupljenih kazao novinarima da je uzrok njihovog okupljanja i nezadovoljstva informacija da će federalni premijer Nermin Nikšić zatražiti povlačenje ove tačke s dnevnog reda čiji bi pozitivan ishod u Parlamentu išao u prilog ovoj kategoriji jer im omogućava da Federacija preuzme brigu o isplatama njihovih penzija.

Protesti bivših pripadnika OSBiH u Sarajevu/ Foto: DEPO PORTAL

Sjednica Predstavnčkog doma je počela i zasad protiče u redovnom terminu za postavljanje poslaničkih pitanja i inicijativa. Potom će poslanici utvrđivati dnevni red.

Osim dopuna Zakona koje se odnose na penzionirane vojnike, predloženih po hitnom postupku, u najavljenom dnevnom redu ove redovne dvodnevne sjednice su također prema hitnoj proceduri predložene izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku FBiH te izmjene Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo.

Po skraćenoj proceduri su najavljeni Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u postupku privatizacije, Prijedlog zakona o klasifikaciji zanimanja u FBiH i Prijedlog zakona o dopunama zakona o poljoprivredi, koji je predložila poslanica Jasminka Durić.

Protesti bivših pripadnika OSBiH u Sarajevu/ Foto: DEPO PORTAL

Prijedlog zakona o upravljanju državnim kapitalom u privrednim društvima u FBiH je u redovnoj parlamentarnoj proceduri, kao i Prijedlog zakona o volontiranju čiji je predlagač parlamentarna komisija za pitanja mladih.

U fazi nacrta su zakoni o energetskoj efikasnosti, zatim o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u FBiH, kao i Nacrt zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u FBiH.

Poslanici će razmotriti i više drugih odluka i akata među kojim odluku o prihvatanju zaduženja prema Ugovoru o finansiranju između Bosne i Hercegovine te Evropske investicijske banke za finansiranje Projekta koridor 5-C – II faza.

Protesti bivših pripadnika OSBiH u Sarajevu/ Foto: DEPO PORTAL

KOMENTARI