instant fap

Prekogranična saradnja od velikog značaja za Bihać

Prekogranična saradnja od velikog značaja za Bihać

U Bihaću je danas održan Forum za traženje partnerstava u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska-BiH, kojem je prisustvovalo oko 200 potencijalnih partnera.

Forum je otvorio je načelnik opštine Bihać Emdžad Galijašević koji je istakao da je prekogranična saradnja za tu opštinu od izuzetnog značaja jer se uspostavljaju veze s poslovnim partnerima, što je dovelo do realizacije dva projekta ukupne vrijednosti od oko milion eura.

“Kroz projekt Una izvor života i Zeleni otoci uvidjeli smo uspješnost prekogranične saradnje sa Zadarskom županijom. Opština Bihać će aplicirati za projekte u okviru trećeg poziva, te na taj način nastaviti saradnju s našim poslovnim partnerima i prijateljima u BiH i Hrvatskoj”, rekao je Galijašević, prenose federalni mediji.

Primarni cilj foruma je podsticanje izgradnje prekograničnih partnerstava pružanjem prilike potencijalnim aplikantima da uspostave direktne kontakte, kako bi mogli razmijeniti ideje i stvoriti preduslove za buduću saradnju na pripremi i provođenju projektnih prijedloga.

Cilj je podsticanje stvaranja partnerstava kroz projekte jačanja preduzetništva, zaštite životne sredine i jačanja socijalne kohezije programskog područja. Ukupan iznos sredstava iz IPA programa za finansiranje projekata u BiH i Hrvatskoj iznosi oko 3,6 miliona eura.

Današnji forum je održan u okviru pripremnih aktivnosti za objavu Trećeg poziva za dostavu projektnih prijedloga za bespovratna sredstva koji su obuhvaćeni IPA Programom prekogranične saradnje Hrvatska-BiH 2007-2013. godina.

KOMENTARI