Premijer Unsko-sanskog kantona na udaru – klikbejta

HomeLokalne temeSanski Most

Premijer Unsko-sanskog kantona na udaru – klikbejta

RTV USK / Emisija “U fokusu”

Na osnovu upita čitatelja, “Raskrinkavanje” je analiziralo dva različita članka posvećena premijeru Unsko-sanskog kantona Huseinu Rošiću.

Prvi od dva članka iznosi tvrdnju da je Rošić na korak od sankcija američkih vlasti. Tačnije, ambasade Sjedinjenih američkih država u Sarajevu. Povod, kako se navodi u članku portala “Sanainfo”, izbor, odnosno poteškoće u izboru policijskog komesara Unsko-sanskog kantona.

“Premijer Rošić bi mogao na crnu listu američke ambasade zbog opstrukcije izbora Komesara“
Protekla dešavanja  dobila su konotacije pritisaka na rad našeg Odbora i vidljive opstrukcije kvalitetnog okončanja procedure imenovanja policijskog komesara Ministarstva unutrašnjih poslova USK, kazala je Jodanović i ne bez razloga ovakva i slična dešavanja  uzročno-posljedično povezala sa dramatičnim odlascima naše omladine s područja USK, ali i BiH. Kazala je kako su sjednicama NOIPK-a od samog početka  rada prisustvovali predstavnici međunarodnih institucija u BiH (OHR i Američka ambasada), te  nadzirali rad Odbora u vezi procesa izbora policijskog komesara.’’.

Sagovornica za ovaj članak je predsjednica Nezavisnog odbora za izbor policijskog komesara, Ajna Jodanović koja je ujedno i istakla da u sjednicama odbora od samog početka procesa izbora sudjeluju predstavnici međunarodne zajednice u BiH. Osim u tvrdnji naslova, nigdje u članku i izjavi predsjednice Nezavisnog odbora ne stoji da bi premijer Vlade USK Rošić mogao završtiti na američkoj crnoj listi, drugim riječima, tvrdnja iznesena u naslovu nema nikakvo uporište u samom članku. Dalje, o sankcijama Sjedinjenih američkih država ne odlučuju ambasade, nego administracija. Postoje, naime, dvije vrste sankcija, jedne koje određuje i provodi američko Ministarstvo finansija (Treasury department) koje se odnose na Milorada Dodika, i druga vrsta sankcija koja se može utvrditi pojedinačnim aktima američkog Kongresa, kakav je recimo „Countering America's Adversaries Through Sanctions Act“, kojim su uvedene sankcije Iranu, Sjevernoj Koreji i Rusiji.

I drugi članak koji nam je prijavljen, u naslovu spominje premijera Rošića.

„Sve tuče SDA-ovih funkcionera: U vrhu liste incidenti premijera Vlade USK Huseina Rošića i federalnog zastupnika Asima Kambera (VIDEO)“

Na listi fizičkih obračuna u SDA, odnosno između njenih članova i funkcionera koja je objavljena u članku, navodi se osam incidenta, koje prenosimo onako kako su objašnjeni u članku portala “USN”:

  1. Dragan Lukač pozvao zastupnika SNS-a Adama Šukala na fizički obračun.
  2. Vijećnik A-SDA u Gradskom vijeću Grada Zenica Mensud Keleštura gađao je gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića fasciklom s materijalima.
  3. Bego Gutić gađao flašom Hazima Rančića
  4. Asim Sarajlić uhvatio za vrat Sadika Ahmetovića
  5. Adila Osmanovića izbacili iz Islamskog centra u Srebrenici
  6. U Sanskom Mostu pretučan SDA-ov parlamentarac Asim Kamber
  7. Longeta na ruci i zamotani nosevi vijećnika SDA u Livnu
  8. Zamalo tuča na Kongresu SDA

Drugim riječima, ni svi incidenti koji su navedeni ne odnose se na SDA. Naime, prijetnja koju je izrekao Dragan Lukač, ministar policije u entitetu RS, nema nikakve veze sa SDA.  Ali, pritom, niti u jednom od osam navedenih incidenata nema nikakve umješanosti, niti se ona navodi, Huseina Rošića.

Zbog toga što tvrdnje iznesene u naslovu nemaju uporište u tekstu, oba članka dobijaju ocjenu klikbejt.

(Raskrinkavanje.ba)

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0