instant fap

Premijera filma “Svjedok”

Premijera dokumentarnog filma „Svjedok“, autora Harisa Bilajbegovića, dogodila se u proteklu subotu na ljetnoj pozornici u malom gradskom parku, pred velikim brojem Sanjana. 

Prije same premijere prisutnima su se obratili načelnik općine, dr. Mustafa Avdagić, glavni lik u filmu, Rajif Begić te autor filma Haris Bilajbegović koji je uručio poklon DVD filma svima koji su sudjelovali u njegovoj realizaciji. Dokumentarni film „Svjedok“ traje 42 minuta i govori o stvarnim događajima koji su se dogodili 31. Maja 1992. Godine, kada su srpske snage od njihovih kuća odvele dvadesetak mještana zaseoka Begići. Ovi bošnjački civili su potom brutalno likvidirani, dok je Rajif Begić jedini preživjeli svjedok tog strašnog zločina.

On u filmu opisuje događaje koji su se desili prilikom sprovođenja kolone zarobljenih Bošnjaka, kada je zločinac Jadranko Palija, na putu od sela Begići do vrhpoljskog mosta, hladnokrvno likvidirao oca i sina, Miralema i Enesa Cerića te Irfana Begića. Po dolasku na most zločinci su postrojili zarobljene civile te im potom naredili da jedan po jedan skaču s mosta. Kada bi se našli u rijeci, srpski vojnici bi pucali u njih. Rajif Begić je voljom sudbine preživio. Sa mosta je na glavu skočio u vodu te tom prilikom doživio tešku povredu.

Odlučio je da se bori za život, snažno je zaronio izbjegavši kišu metaka i uz pomoć sreće dokopao se lijeve obale rijeke sakrivši se u gustiš. Zločinci su bili uvjereni kako su ubili Begića, dok je on skriven posmatrao kako krvnici dovršavaju posao na mostu. Begićevim mukama tu nije bio kraj, teško povrijeđen ponovo je dospio u zarobljeništvo, te na kraju završio u koncentracionom logoru Manjača. Po raspuštanju logora, otišao je u Njemačku gdje danas živi i radi.

U filmu govori o tome kako je bio odlučan da rasvjetli zločin u kojem je ubijen njegov mlađi brat, rođaci, prijatelji i komšije te je o svemu svjedočio pred haškim sudom u predmetima protiv Radoslava Brđanina i Momčila Krajišnika. U suđenju Jadranku Paliji na Sudu BiH bio je glavni svjedok i zahvaljujući njegovom iskazu ovaj zločinac je osuđen na 28 godina zatvora. Po završetku premijere publika je gromoglasnim aplauzom pokazala šta misli o ovom filmu koji će poslije Sanskog Mosta, kao trajno svjedočanstvo o zločinu na vrhpoljskom mostu, biti prikazan na brojnim festivalima širom svijeta.

KOMENTARI