instant fap

Preminuo kompjuterski pionir Clive Sinclair, otac ZX Spectruma

Preminuo kompjuterski pionir Clive Sinclair, otac ZX Spectruma

Tehnološka industrija je ostala bez jednog od svojih najpoznatijih izumitelja, a to je Sir Clive Sinclair.

Sinclair je preminuo rano u četvrtak 16. septembra u 82. godini nakon duge bolesti. Bio je poznat po svojim ZX kompjuterima, koji su stekli ogromnu popularnost u Velikoj Britaniji početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća. On je uspio napraviti kućni kompjuter po pristupačnoj cijeni dok je većina ostalih modela bila veoma skupa. Primjera radi, ZX Spectrum 16K je koštao 125 funti, dok je Apple svoj Apple II nekoliko godina ranije prodavao za 1.298 dolara.

Sinclairu pripadaju zasluge za nastanak prvog džepnog kalkulatora pod nazivom Sinclair Executive, koji se pojavio 1972. godine. Kalkulator HP-65 kompanije Texas Instruments je stigao 1974. godine. Sinclair je bio i pionir električnog transporta jer je 1985. godine razvio C5 električni tricikl.

Kao i u slučaju mnogih izumitelja, neki njegovi projekti su naišli na probleme. Posao s kompjuterima je 1985. godine prodao Amstradu, a iako je električni tricikl C5 bio desetljećima ispred svog vremena, to se nije odrazilo pozitivno na prodaju. Biznis je propao manje od godinu dana nakon debija tricikla.

Međutim, Sinclairovo naslijeđe je ogromno, a posebno ga cijene gameri i developeri igara. Mnogi od njih su počeli na kompjuterima ZX Spectrum, a džepni kalkulator je i dalje veoma koristan uprkos eri smartphonea. Također, električna vozila su budućnost.

KOMENTARI