instant fap

Preminuo župnik Ilija Arlović

Preminuo župnik Ilija Arlović

U toku proteke noći preminuo je župnik župe Stara Rijeka, Ilija Arlović. U proteklih nekoliko decenija, Arlović je revnosno obavljao svoju vjersku dužnost u ovom malom mjestu koje se nalazi u blizini Starog Majdana.

Za župnika Arlovića svi su uvijek imali samo riječi hvale. U doslovnom smislu riječi bio je pravi duhovni pastir u kraju koji je u periodu agresije na našu zemlju doživio ogromna razaranja. Stara Rijeka, Briševo, Batkovci i druga sela koja pripadaju ovoj župi, bila su na meti nemilosrdnih napada srpskih snaga tokom ljeta 1992. Godine. Vjerski objekti te veliki broj domaćinstava su u tom periodu porušeni, stanovnici ubijeni ili protjerani s vjekovnih ognjišta.

Don Ilija Arlović dijelo je sudbinu svojih župljana. U koncentracionim logorima preživio je ogromne patnje, a neprestana fizička maltretiranja ostavila su trajne posljedice na njegovo zdravlje. U poslijeratnom periodu mali broj katolika vratio se u ove krajeve, mahom su to bile osobe u starijoj životnoj dobi. Kao pravi duhovni pastir, don Ilija se također vratio u svoju župu, obnovljena je mjesna crkva i duhovni život preostalih vjernika. U poslijeratnim godinama borio se za prava mještana Stare Rijeke i okolice u uslovima kada su selo i župa podijeljeni međuentitetskom linijom razdvajanja što je ljudim stvaralo velike probleme u ostvarivanju osnovnih životnih prava. U našim sjećanjima ostaće upamćen kao uzoriti duhovni pastir koji je uvijek dijelio sudbinu vjernika i običnih ljudi. Neka mu je laka zemlja.

radiosana

KOMENTARI