instant fap

Preporuka: Osam filmova koje treba pogledati u 2014.

Preporuka: Osam filmova koje treba pogledati u 2014.

Kolumnisti britanskog BBC-ja napravili su listu od osam filmova koje međunarodni kinoparter nikako ne bi smio propustiti ove godine. Na toj listi prvi je naslov drama “Young Ones”, koja će premijerno biti prikazana već za koji dan na festivalu u Sundanceu.

Režiju i scenarij potpisuje newyorški redatelj Jake Paltrow, radnja je smještena u postapokaliptični američki futur, a glumačka postava je ambiciozna – među ostalima, Michael Shannon, Elle Fanning, Kodi Smit-McPhee i Nicholas Hoult. “U biti, to je komorna obiteljska drama, okružena političkim silnicama svijeta budućnosti”, objašnjava Paltrow, prenosi Slobodna Dalmacija.

U najnovijemu Disneyjevu filmu “Zlurada”, Roberta Stromberga, koji u distribuciju kreće na ljeto, glumica Angelina Jolie tumačiće naslovni lik, svijetu poznat kao antagonistica koja proklinje Trnoružicu.

Jedna od najslavnijih Disneyjevih zlica, prvi put na platnu u animiranom klasiku “Trnoružica” iz 1959., u ovom će filmu biti okružena takođe poznatim imenima, među kojima treba spomenuti Imeldu Staunton, Sama Rileyja, Juno Temple i Lesley Manville.

“Your Day is My Night”
, dokumentarni film redateljice Lynne Sachs, bavi se subkulturom newyorške kineske četvrti, u kojemu prati kineske imigrante koji žive zajedno u zgradama sa sistemom “spavanja na smjene”: oni koji rade noćne smjene dijele krevete s onima koji rade po danu, tako da svaki krevet ima dva vlasnika. Posrijedi je hibridni dokumentarac satkan od kolaža različitih medija i muzike, s dosta ispovjednog tona samih imigranata.

Seks i Šangaj

Ovdje se navodi i valjda najiščekivaniji događaj godine u kineskom filmu, “Tiny Times 3.0”, treći dio unosne koliko kontroverzne franšize. Riječ je o kineskom miksu serije “Seks i grad” i filma “Vrag nosi Pradu”, koji prati avanture modno o(ne)sviještenih mladih žena u Šangaju. Prva dva dijela trilogije imala su golemu zaradu na kinoblagajnama, ali i izazvala prezir kulturne kritike koja ih je odbacila kao pretjerano slavljenje materijalističke kulture.

Ipak, franšiza je naišla na dobar prijam kod nekih istaknutijih članova kineske mlade urbane kinopublike.

Britanski punk pisac Jon Savage autor je knjige “Teenage”, kojom se nadahnuo još jedan istoimeni dokumentarni hibrid za ovu godinu. Uz pomoć rijetkih arhivskih materijala i izmišljenih filmskih portreta, te uz pomoć mladih glumaca Jene Malone, Bena Whishawa, Julie Hummer i Jessija Ushera, newyorški redatelj Matt Wolf u njemu je oživio početak 20. stoljeća.

Likovi su mlada i autodestruktivna glumica u nijemim filmovima Brenda Dean Paul, pripadnica Hitlerove mladeži Melita Miaschmann, mladi njemački buntovnik Tommi Scheel i tamnoputi izviđač Warren Wall, a zajedno ilustriraju galeriju pritisaka – obitelji, države i društva – s kojima su se suočavali mladi u Njemačkoj, SAD-u i Velikoj Britaniji u desetljećima prije nego što je životno razdoblje koje danas nazivamo tinejdžerskim dobom uopće postojalo kao koncept.

Konačno, 2014. je godina i za najnoviji naslov Darrena Aronofskog, u kojem Russell Crowe tumači Nou. Film obiluje specijalnim efektima, a čini se da će ga pratiti i mrvu kontroverzije, budući da je već uspio razgnjeviti dio vjerskih konzervativaca.

Raskošna priča o transformaciji Mumbaija u metropolu u 60-im godinama prošloga stoljeća, “Bombay Velvet” redatelja Anuraga Kashyapa, pak, najnovija je bollywoodska akvizicija, koju se takođe s nestrpljenjem očekuje. Film u distribuciju kreće u decembru 2014., u njemu glume poznata imena indijske kinematografije Ranbir Kapoor i Anushka Sharma, a nadahnut je stvarnim događajima romantiziranim u knjizi “Mumbai Fables”, povjesničara Gyana Prakasha.

Posljednji na ovom popisu je eksperimentalni film “Manakamana”, antropologinje Stephany Spray i redatelja Pancha Veleza. Oni su fokusirali kameru u jedna kola nepalske žičare na putu prema slavnom hramu Manakamana i snimali putnike. BBC nas uvjerava kako ne trebamo očekivati tišinu i dosadu, nego živo filmsko štivo s puno detalja.

KOMENTARI