instant fap

Presuda Suda BiH: Husein Bilal Bosnić osuđen na sedam godina zatvora

Presuda Suda BiH: Husein Bilal Bosnić osuđen na sedam godina zatvora

Sud BiH izrekao je prvostepenu presudu Huseinu Bilalu Bosniću, neformalnom vođi vehabija u BiH, poznatom pod imenom Bilal. Bosnić je osuđen na sedam godina zatvora zbog krivičnog djela podsticanja na terorističku aktivnost, vrbovanja radi terorističkih aktivnosti i organiziranja terorističke grupe.

Odbrana je najavila žalbu, a Bosnićevi advokati su naveli da se u ovom slučaju radi o “politički montiranom procesu”.

U presudi se navodi da je Husein Bosnić tokom 2013. i 2014. godine kao pripadnik tzv. selefijske zajednice organizirane na području Bosne i Hercegovine, van zvaničnih institucija Islamske zajednice u BiH, u nekoliko gradova na području BiH, kao što su zajednica u Velikoj Kladuši i zajednica u Gornjoj Maoči, radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u našoj zemlji i regionu, svjesno sa pozicije vjerskog autoriteta u toj tzv. selefijskoj zajednici, javno podstrekavao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

Bosnić je javno na skupovima na kojima je okupljao pripadnike selefijske zajednice, kao i putem društvene mreže YouTube, održavao i objavljivao svoje govore i upućivao javne poruke s ciljem podsticanja pripadnika selefijske zajednice da postanu pripadnici organizirane terorističke grupe IDIL u tzv. Islamskoj državi i kao pripadnici te grupe učestvuju u aktivnostima koje organizira ta teroristička organizacija.

Uhapšen je u policijskoj akciji kodnog naziva “Damask” u septembru 2014. godine.

KOMENTARI