instant fap

Priča o dvije sestre obišla svijet

Priča o dvije sestre obišla svijet

Priča koju je nedavno objavila Radio „Sana“ o dvije sestre koje su se prvi put susrele poslije sedamdeset godina, zainteresirala je gotovo sve relevantne medije u zemlji, ali i inostranstvu.

Priču su prenijeli brojni internetski portali, a za neobičnu životnu sudbinu dvije sestre zainteresirale su se i velike svjetske medijske kuće, američki ABC i britanski BBC, čije će ekipe uskoro doći u BiH kako bi snimile ovu priču. Također, informaciju o susretu dvije sestre emitirala je i švedska nacionalna televizija. Tanija Delić (88) i Hedija Talić (82), dvije rođene sestre, prije nekoliko dana susrele su se prvi put nakon punih 72 godine, a njihov susret protekao je uz puno neskrivenih emocija.

Životna sudbina i sticaj nesretnih okolnosti razdvojio je sestre u vihoru Drugog svjetskog rata.  Sestre su rođene u selu Budimlić Japra, nadomak Novog Grada/Bosanskog Novog, gdje su provele zajedničko dejtinjstvo.  Njihov otac, Bego Budimlić, bio je poljoprivrednik, pored dvije kćerke imao je suprugu i sina, te su svi živjeli teškim seljačkim životom. Porodičnu harmoniju prekinuo je Drugi svjetski rat i stradanje ovog sela tokom ljetnih mjeseci 1941. Godine. Budimlići su od ratnog vihora spašavali živu glavu bijegom preko Une u obližnji hrvatski gradić Dvor.

Životna sudbina razdvojila je sestre koje decenijama ništa nisu znale jedna o drugoj. Do sudbonosnog susreta došlo je nakon što su se njihovi potomci zainteresirali za porodične korijene. Preko fejsbuk mreže stupili su u kontakt i izgubljene porodične niti su povezane. Sredinom prošle godine izgubljene sestre su se prvi put čule preko telefona, a ovih dana i susrele nakon punih sedam decenija.

KOMENTARI