Priča o junaku poplava u BiH – Unimogu U5000

HomeVijestiBiH

Priča o junaku poplava u BiH – Unimogu U5000

Poplave prijete dijelu BiH

Ko se još ne sjeća ratne kletve “da Bog d ti kuća bila na CNN-u“,uzrečice koja se mogla shvatiti dvosmisleno. Kao bolno istinita realnost ili produkt sarajevskog crnog humora, šale na vlastiti račun koje su stanovnicima i pomogle da izdrže najgore dane opsade. Vremenom smo naučili da zemlje poput Bosne i Hercegovine na naslovnice mogu doći uglavnom po neveselim temama. Kad nije rat onda su poplave, zemljotresi, požari, velike nesreće…

Još pamtimo katastrofalne poplave koje su sredinom maja 2014.zadesile našu zemlju i izazvale pravu humanitarnu katastrofu. Pomoć je stigla iz cijelog svijeta, a među onima koji su pomogli lokalnom stanovništvu našli su se i vatrogasci iz Austrije. 

Na sjever zemlje austrijski vatrogasci došli su sa šest kamiona Unimog U5000 koji su odigrali presudnu ulogu u normalizaciji stanja.

Velike kompanije koriste svaku priliku da se pohvale dobrim nastupom pa je i proizvođač Unimoga U5000, odmah nakon uspješno obavljene misije u BiH, poslao saopćenje na adrese relevantnih specijaliziranih medija širom svijeta:

“Pri obavljanju zadatka u BiH do izražaja su došli karakteristični kvaliteti Unimoga poput off-road sposobnosti, trakcije za vuču, penjačkih vrlina, čvrstoće karoserije, mogućnosti savladavanja vodenih prepreka dubine 120 cm. Odlučujuće prednosti bili su visoki klirens i kratki prevjesi Unimoga što za rezultat ima sposobnost savladavanja prilaznog ugla od 44 stepena.”

“To je Unimogovim vozilima na zadatku u BiH omogućilo prolazak kroz vodene prepreke i blatna polja, vožnju preko oborenih stabala i stijena za pristup ugroženom stanovništvu.”

“Jednako važna bila je oprema korištenih vozila – velike pumpe, dizalice za utovar, snažni hidraulički sistemi za pogon teških uređaja. U kombinaciji s Hiab utovarnim dizalicama, radnim korpama, motornim testerama i sajlama Unimog vozila mogla su autonomno djelovati na licu mjesta, stabilizirati funkcioniranje infrastrukture i zadovoljiti potrebe pogođenog stanovništva za hranom i pitkom vodom.”

“Pomogao je austrijskim vatrogascima da u posljednji trenutak evakuiraju osobe koje su se u trenutku prirodne katastrofe našle u Kazneno-popravnom domu u Orašju.”

“Osim impresivnih terenskih kvaliteta Unimog U5000 uspijevao je na poplavljenim područjima ispumpati do 45.000 litara vode u minuti, stvarao plovne puteve i kanale za preusmjeravanje bujice”, sve to stoji u press-saopćenju Daimlera, matičnog koncerna Mercedesa, koji izrađuje univerzalna specijalna vozila Unimog.

Zaista, imali su se čime pohvaliti.

Radiosarajevo

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0