Priča o porodici koje više nema: 7 godina od smrti Mahira Rakovca

HomeVijestiBiH

Priča o porodici koje više nema: 7 godina od smrti Mahira Rakovca

U FBiH drastično porasla vrijednost prodaje na zelenim pijacama

Rijetko ko na pomen njegovog imena ne može, a da se s tugom ne sjeti ne samo tog kobnog dana već i porodične tragedije koja se kasnije desila.

Mahir je skočio s osmog sprata zgrade u kojoj je stanovao u naselju Dobrinja. Javnost su uzdrmale riječi njegove majke Alise Mahmutović i očuha Dubravka Lovrenovića, oboje uglednih profesora, da je Mahir žrtva vršnjačkog nasilja i seksualnog zlostavljanja u školi.

Početkom marta 2016. godine tadašnja glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalida Burzić objavila je da je nakon višemjesečne istrage utvrđeno da u slučaju smrti dječaka Mahira nije bilo elemenata krivičnog djela. Mahirovi majka i očuh nastavili su se boriti.

Godinu i mjesec nakon Mahira, otišao je i njegov očuh Dubravko Lovrenović, bh. historičar i akademik. Preminuo je 17. januara 2017. nakon borbe s teškom bolešću, s karcinomom.

Nekoliko mjeseci kasnije, pridružila im se i Alisa, posljednja iz porodice okovane tragedijom. Umrla je 26. juna 2017. u Tuzli. Također od karcinoma.  
Ali njihovi prijatelji reći će od tuge.

Vršnjačko nasilje u školama i drugim institucijama sveprisutan je problem kojem se olako prilazi, ne shvatajući opastnosti koje iz njega proizlaze.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0