Priča o uspjehu: Bosanka Anita Đonlić osvojila nagrade na prestižnim svjetskim univerzitetima

HomeVijestiBiH

Priča o uspjehu: Bosanka Anita Đonlić osvojila nagrade na prestižnim svjetskim univerzitetima

Ovi će radnici biti najtraženiji u FBiH u 2023.: Trgovci, konobari, varioci, kuhari, IT sektor…

Edhem Čustović, Tuzlak koji živi u Melbournu u Australiji gdje radi na renomiranom La Trobe univerzitetu, putem društvenih mreža promoviše priče o Bosancima i Hercegovcima koji nižu uspjehe širom svijeta. Ovaj put nam donosi priču o Aniti Đonlić.

Iz rodnog Maglaja do čuvenog Princeton University, Anita Đonlić je doktor nauka hemijske biologije koja je osvojila brojne nagrade.

Rođena je u Bosni i Hercegovini 1991. godine i odrasla je Maglaju. Sa 16 godina se preselila u Mostar da pohađa Koledž Ujedinjenog Svijeta (UWC Mostar) i dobije bilingualnu diplomu Internationacionalnog Bakalaureata. U 2010 godini je započela studije na Methodist University u Fayetteville-u, Sjevernoj Karolini, kao stipendistkinja Davis United World Koledža i Predsjedničeve stipendije.

Tokom dodiplomskog studija je se bavila istraživanjima sa profesorom Eun Hoo Kim na sintezi difluoriranog analoga gingerola. Završila je ljetne staževe u poljima medicinske biohemije sa doktoricom Eminom Čengić Kiseljaković na Univerzitet u Sarajevu (Medicinski fakultet Sarajevo), i u molekularnoj medicini sa Profesorom Dr. Victor Arcé na Univerzitetu Santiago de Compostela (CIMUS) u Španiji.

Njena istraživanja su podržana sa stipendijom za dodiplomska istraživanja, a njena akademska dostignuća i doprinos odjelu hemije prepoznati su preko Mendelevijum medaljona i Maršalske nagrade od Methodist Univerziteta.
2014. godine je diplomirala Summa Cum Laude (najviše odlikovanje) i kao član Programa Časti, sa Bachelor of Science diplomom iz hemije i fokusom u biohemiji.

Nakon diplomiranja je započela doktorske studije na hemijskom odjelu Duke University (Harvard juga SAD). 2015. godine se pridružila grupi Profesorice Amande Hargrove i započela je disertaciju na razvoju hemijskih spojeva za inhibiranje ribonukleinske kiseline sa unikatnom strukturom trostrukog heliksa.

Njen rad je rezultirao u otkriću prvog inhibitora ove strukture 
Na Duke Univerzitetu je bila jako aktivan volonter jer je to sastavni dio njenog života. Preko Graduate Chemistry Council-a pomogla je u organizaciji raznih STEM outreach događaja i regrutovala je mnoge volontere.

U 2018. godini je primila Joe Taylor Adams nagradu od odjela hemije, a 2019. godine je nominovana za prestižnu Schmidt Science postdoktorsku stipendiju.

I na Metodist i Duke univerzitetima radila je kao asistent i imala je veliko poštovanje od strane studenata kao i profesora koji su radili sa njom.
Njen naučnoistraživacki rad je prezentirani su na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou, od kojih je jedna priznata nagradom za najbolju prezentaciju.

“U ljeto 2020. godine je započela post-doktoralna istraživanja u laboratoriji Profesora Clifforda Brangwynne-a na čuvenom Princeton Univerzitetu.
Zapamtite ime Anita Đonlić jer je predstoji ogromna karijera. Čestitam Aniti na svemu što si postigla i što ćeš postići. Ponosan što te poznajem!”, napisao je Čustović.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0