instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Prije 17 godina ukopan Alija Izetbegović: I nebo je plakalo iznad Bosne i Hercegovine

Prije 17 godina ukopan Alija Izetbegović: I nebo je plakalo iznad Bosne i Hercegovine

Na današnji dan 22. oktobra 2003. godine, po svojoj želji, na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu, uz najveće državne i vojne počasti ukopan je prvi predsjednik međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine, dugogodišnji član Predsjedništva BiH i počasni predsjednik SDA Alija Izetbegović. 

Spuštanjem tijela rahmetlije u mezar popraćeno je paljbom počasnog stroja Vojske Federacije BiH i topovskom paljbom.

Tijelo Alije Izetbegovića prevezeno je 22. oktobra 2003. godine rano ujutro, iz pokopnog društva Bakije u zgradu Predsjedništva BiH, gdje je do 13,30 sati bilo izloženo u svečanom salonu. Tu su prvu i zadnju počasnu stražu držali tadašnji član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić, komandant Združene komande Vojske FBiH generalpukovnik Atif Dudaković i tadašnji reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić.

Oni su u 13, 30 sati, tabut s mejtom iznijeli iz zgrade Predsjedništva BiH i stavili na lafet, odakle se kolona uputila prema zgradi Parlamentarne skupštine BiH na Marijin Dvoru. Ispred lafeta išao je vojni orkestar, a iza njega oficiri noseći ordenja koja je u Bosni i Hercegovini i svijetu dobio Alija Izetbegović. Lafet je pratio sin Bakir Izetbegović sa drugim članovima porodice, 12 oficira i šest vojnika u svečanim uniformama.

Dženaza namaz klanjana je na Trgu BiH, a predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić.

Posljednjem ispraćaju Alije Izetbegovića prisustvovalo je više od 100.000 ljudi, kao i veliki broj bosanskohercegovačkih i međunarodnih zvaničnika. Pretpostavlja se da je to bio najveći broj ljudi koji je ikad prisustvovao nekoj dženazi u Sarajevu.

Na Trgu BiH obratili su se tadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown, član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić i reis Cerić.

– Danas se čini prikladnim da i nebo plače iznad BiH – rekao je u svom govoru Ashdown, ističući kako je Izetbegović bio ličnost koja je uradila više nego bilo ko drugi da osigura opstanak moderne države BiH.

Tihić je govorio o Izetbegovićevom životnom putu i političkom djelu. Reis Cerić je naglasio da je “lik Alije Izetbegovića u karakteru njegove duše koja je znala i vjerovala da se jednom umire, ali dva puta živi u Božijoj istini i čovjekovoj sudbini”.

KOMENTARI