Prijedlog zakona o sjećanju na genocid u Srebrenici u američkoj državi

HomeVijestiBiH

Prijedlog zakona o sjećanju na genocid u Srebrenici u američkoj državi

Napustila nas je još jedna naša majka..

Profesor David Pettigrew i oko 20 Srebreničana koji su preživjeli genocid 1995. godine, svjedočili su pred Zajedničkom komisijom državnog parlamenta za administraciju i izbore povodom prijedloga zakona o proglašenju 11. jula Danom sjećanja na genocid u Srebrenici u američkoj državi Connecticut.

Iako prijedlog zakona “SB1158” sadrži brojne događaje koji su vrijedni pažnje svjedočenjima je dominirao srceparajući paragraf u prijedlogu zakona čiji je autor bio senator Saud Anwar koji je rekao da ga je jedan od njegovih pripravnika, Bekir Hodžić iz Hartforda, sin bosanskih imigranata, inspirisao da prijedlogu zakona doda prijedlog o 11. julu.

Genocidi su se dešavali kroz historiju. Holokaust je najgore čega se možemo sjetiti. Svaki put kada se sjetimo toga, naša srca zatrepere i kažemo: ‘Nikada više nećemo dozvoliti da se takvo što dogodi‘. Nažalost, dogodilo se uprkos tom obećanju”, rekao je Anwar.

David Pettigrew, profesor filozofije na Državnom univerzitetu Southern Connecticut u New Havenu, prisustvovao je saslušanju. Pettigrew je kreirao predmet “Izučavanje holokausta i genocida” i radi sa Savjetodavnim odborom za obrazovanje o holokaustu i genocidu u Connecticutu.

Pettigrew je u svom svjedočenju spomenuo poricanje genocida širom Bosne i Hercegovine. Najnoviji primjer tog poricanja dao je Milorad Dodik, predsjednik RS-a koji je 21. februara rekao: “Genocid se tamo nije dogodio. To svi znamo ovdje u RS-u”.

Pettigrew je istaknuo da obilježavanje genocida pomaže u borbi protiv poricanja.

“U Bosni postoje mjesta zločina, koncentracioni logori i stratišta na kojima vlasti ne dozvoljavaju spomen-obilježja ili čak spomen ploču”, rekao je on, a uz to je dodao i izjavu pjesnika Eliea Weisela koji je jednom prilikom kazao ‘Zaboraviti mrtve bilo bi slično kao da ih ubijete drugi put‘.

Za kraj kazao je da je da bi komemoracija genocida mogla spriječiti buduće genocide, prenosi Slobodna bosna.

“U ‘Deset faza genocid’ Grega Stantona, poricanje je 10. faza i najsigurniji pokazatelj da bi se zločini mogli ponoviti. Govoriti istinu dio je prevencije genocida”, zaključio je profesor Pettigrew u svom govoru.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0