instant fap

Prijedor:Proglašena epidemija šarlaha

Prijedor:Proglašena epidemija šarlaha

U Prijedoru je proglašena epidemija šarlaha, rekla je epidemiolog Higijensko-epidemiološke službe Milica Otković.

“U petak sam naložila raspuštanje dvije grupe djece u vrtiću. Devetoro djece ove ustanove je oboljelo od šarlaha, a 14 ukupno na području grada, što je meni dalo osnova da proglasim epidemiju šarlaha”, kazala je Otkovićeva na opštem roditeljskom sastanku u Dječijem vrtiću “Radost” u Prijedoru, organizovanom povodom novonastale epidemiološke situacije.

Ona je najavila da će naložiti privremeno raspuštanje i u drugim grupama, u kojima se pojavi ovo oboljenje.

“Smatram da, gdje ima i jedno dijete pozitivno, nalaze treba da uradi cijela grupa. A ako se pojavi u još tri-četiri grupe, onda nema smisla raspuštati grupu po grupu već bi se vrtić u tom slučaju zatvorio na sedam do deset dana”, izjavila je Otkovićeva.

Ona je pojasnila da je šarlah jedno od 75 oboljenja koje su ljekari po zakonu dužni da prijavljuju epidemiološkim službama, a da nisu dužni prijavljivati niti slučajeve kliconoštva niti slučajeve streptokokne angine.

“Roditelji djece iz dvije raspuštene grupe moraće pokazati nalaz u ponedjeljak, 4. februara /kada će ove grupe nastaviti s radom/, i sva djeca koja su imala streptokok moraće tri dana po završetku terapije uraditi novi, kontrolni nalaz, jer se može desiti da i nakon terapije bakterija ostane”, precizirala je Otkovićeva.

Pedijatar Azra Pašalić najavila je da će ponovo pregledati svu djecu u svim prijedorskim vrtićima i tražiti nalaz na streptokok u sumnjivim slučajevima, kao i kod sve djece u kontaktu, dodajući da epidemiološke službe imaju centralizovano podatke o šarlahu, ali da kliconoše i streptokokne angine bilježi svaki ljekar i svaki pedijatar posebno.

Direktor Dječijeg vrtića “Radost” Dušanka Božić rekla je da se dječije bolesti ponavljaju i da su uzrasna i razvojna pojava, ali da je novina da se o vrtiću veoma ružno piše. “Zar je ovo priča i pojava za pisanje?” – pita ona.

Na pitanje novinara da li je ranije bilo slučajeva raspuštanja grupa u vrtićima zbog neke epidemije, rekla je da je bilo epidemija, ali da se nisu raspuštale grupe.

“Nisu se raspuštale grupe zato što nisu bili odgovorni, ili su bili sa direktorima u vezi, ili je to politika bila. U ovom slučaju raspuštanje pokazuje da je odgovoran ljekar i da se misli dobro djeci”, kazala je Božićeva.

Ona je apelovala da se više ne dešava da roditelji dovedu u vrtić dijete od doktora i da idu na emocije vaspitača i kažu da “nemaju gdje s njim”.

“Imaćete gdje s njim. U vrtić ga nećete dovesti bolesno. Zdravo dijete se odovodi u vrtić, a bolesno ljekaru od danas i ubuduće”, poručila je Božićeva.

Na pitanje navinara da li se moralo desiti raspuštanje grupa da bi se ta mjera uvela, ona je odgovorila da “nikada nije ni moglo bolesno dijete u vrtić”, ali da ima roditelja “koji ostave dijete koje plače i odu, a vaspitači ga onda uvedu u salu”.

U Inspektoratu Republike Srpske je rečeno da su obaviješteni o proglašenju epidemije šarlaha u Prijedoru i da nadzor nad mjerama koje treba da se preduzmu vodi gradska inspekcija, a da će republička zdravstveno-sanitarna inspekcija pratiti situaciju.

KOMENTARI