instant fap

Prioritet ulaganje u nove razvojne projekte

Prioritet ulaganje u nove razvojne projekte

Direktor Razvojne agencije USK, Haris Komić, boravio je  u radnoj posjeti općini Sanski Most te je tom prilikom načelniku općine, dr. Mustafi Avdagiću te predstavnicima lokalne vlasti prezentirao plan rada ove insitucije u ovoj kalendarskoj godini.

U svega trinaest mjeseci egzistiranja Razvojna agencija USK-a uspjela je, uz pomoć međunarodnih fondova osigurati značajna sredstva za invensticijske projekte na ovim prostorima u visini od oko 2,5 miliona maraka, istakao je Komić. On je dodao kako je na taj način ova agencija postala jedan od vodećih posredničkih servisa u USK-u, što je posebno značajno ako se uzme u obzir činjenica da kantonalni pa ni općinski budžeti nemaju dovoljno sredstava za razvojne projekte. Pomenuta sredstva, kako je rekao Komić, biće plasirana u razvojne privredne projekte u USK.

Među planiranim projektima Razvoje agencije USK posebno se izdvaja projekat BINOVA koji će se sufinansirati sredstvima Evropske unije. Ovaj projekat ima za cilj promociju razvojnih potencijala općina u USK te privlačenje stranih investicija. Drugi projekat se odnosi povećanje kapaciteta radne snage u USK posebno u oblastima metalske i drvoprerađivačke industrije što podrazumjeva obuku, kvalifikacije i prekvalifikacije radne snage za potrebe ovih privrednih grana. Načelnik općine Sanski Most, dr. Mustafa Avdagić istakao je kako lokalne vlasti potecijalnim investitorima pod vrlo povoljnim uslovima nude atraktine zamljišne parcele i niz olakšica pri pokretanju biznisa. Na današnjem sastanku je dogovoreno da Razvojna agencija USK aktivno pomaže općini Sanski Most u kreiranju razvojnih projekata i privlačenju stranih investicija.

KOMENTARI