instant fap

Pripremite zimsku opremu u vozilima

Pripremite zimsku opremu u vozilima

Policijska stanica Sanski Most oglasila se saopćenjem za javost u kojem se podsjećaju građani da je odredbama Pravilnika u saobraćaju u zimskim uvjetima utvrđeno razdoblje u kojem je obavezno posjedovanje opeme u motornim vozilima za promet u zimskim uvjetima, a propisani period nastupa 15. novembra i traje do 15. aprila naredne godine.

Pod zimskim uvjetima prometa na cestama smatra se postojanje najmenja jedne od sljedećih situacuja: kada pada snijeg i hvata se na kolovozu ceste, kada na većoj površini kolovoza ima ostataka ugaženog i sleđenog snijega, kada pada kiša i ledi se na kolovozu ili kada je kolovoz zaleđen.

U pomenutom razdoblju, bez obzira na vremenske uvjete, sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i koristiti je u zimskim uvjetima. Putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i nenaju više od osam sjedišta moraju imati zimske pneumatike na sve četiri točka. Zimska guma je na svom boku označena oznakom MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stiliziranom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmenja 4 mm. Gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta.

Za motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kg i autobuse zimski pneumatici su na sve četiri točka. Zimska guma je na svom boku označena oznakama MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice ma stiliziranom obrisu planine s tri vrha čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumjevaju se još i lanci za snijeg i priručni alat – lopata i vreće pijeska od 25 do 50 kg.

Gume sa ljetnim profilom čija dubuna gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavlajju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumjevaju se još i priručni alat – lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kg.

„ Službenici Policijske stanice Sanski Most će u narednom periodu prilikom kontrole saobraćaja posebnu pažnju posvetiti posjedovanju zimske opreme u motornom vozilu i njenom korištenju u zimskim uvjetima, te u prvim danima vozače koji ne budu posjedovali zimsku opremu upozoravati, a nakon toga i sankcionisati.

Novčana kazna za ovaj prekršaj iznosi 40 KM. Posebnu pažnju na posjedovanje zimske opreme u vozilima službenici policije će obratiti kod saobraćajnih nezgoda radi utvrđivanja činjenica da li je uzrok nastanka nezgoda ne posjedovanje zimske opreme, odnosno njeno korištenje u zimskim uvjetima“, navodi se u saopćenju za javnost Policijske stanice Sanski Most.

KOMENTARI