Prirodne ljepote BiH: Rajski vodopad skriven stoljetnim šumama

HomeLokalne temeOstalo

Prirodne ljepote BiH: Rajski vodopad skriven stoljetnim šumama

Boris Dežulović: Uspon i pad Bosanskog Petrovca

Brojne su prirodne ljepote kojima obiluje područje Općine Bosanski Petrovac, a do sada su slabo istražene i manje poznate široj javnosti, a jedno od takvih mjesta je i vodopad Skakavac, koji se nalazi na istoimenom potoku, udaljen petnaestak kilometara od ovoga grada.

Po vodopadu naziv je dobilo i selo smješteno na južnim obroncima Grmeča, s raštrkanim domaćinstvima između kojih se prostiru sjenokosi i pašnjaci idealni za držanje i uzgoj stoke.

Viši predjeli kraške planine, usljed padavina i otapanja snijega akumuliraju bogate rezerve vode, koja se potom tajnovitim putevima pojavljuje u obliku brojnih izvora ili ponornica. Pomenuti vodopad nastaje neposredno po izviranju potoka, a sakriven je gustom i stoljetnom šumom koja stvara vječni hlad. Obale i korito potoka popločani su krečnjačkim stijenama, a mnogobrojno kamenje uz obale okovano je patinom drevne mahovine. Tišinu šume narušava samo grgoljenje vode i ptičiji pijev, a za svakog posjetioca i istinskog ljubitelja prirode sve to predstavlja  jedinstven i neponovljiv doživljaj.

Vodopad je visok desetak metara, a do njega vodi stazica koja se prostire uz obalu potoka. Njegova snaga ovisi o godišnjem dobu i količini vode koja se slijeva niz padine Grmeča na kojima su uočljive brojne vododerine stvarane vijekovima, niz koje je voda nanosila ogromne količine zemlje u Skakavačko polje, te ga tako učinila plodnim i pogodnim za obradu.

U širem području sela Skakavac, nalazi se i nekoliko prirodnih jama i pećina, kao što je Kaluđerica, jama duboka oko stotinu metara, a narod ovoga kraja takve geomorfološke cjeline naziva bezdanima. U blizini jame je i pećina Velika greda, bogata stalaktitima i stalagmitima, kao i još jedna manja spilja na lokalitetu Marjanovića do.

Svi ovi lokaliteti su slabo istraženi i o njima se nedovoljno zna, a za ljubitelje speleologije mogu biti istinsko otkrivenje. Cjelokupno područje Bosanskog Petrovca obiluje brojnim prirodnim ljepotama i blagodetima koje su nedovoljno iskorištene. Ovo je istinski raj za sve planinare i rekreativce koji tek teba da bude otkriven.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0