instant fap

Prirodni fenomeni koje nikada niste vidjeli

Prirodni fenomeni koje nikada niste vidjeli

A kako je čovjek znatiželjno biće tako on pokušava dati odgovore na ove fenomene. Je li nam zbog toga lakše i jesmo li time zadali prirodi glavobolju, pokazujući da se je ne bojimo? Ne znamo. Ali znamo da smo ponekad zapanjeni prirodnim fenomenima poput ovih …

Vječna oluja u Venecueli

Misteriozna “Relampago del Catatumbo”, odnosno Katatumbske munje, jedinstven je prirodni fenomen.

Dešava se na ušću rijeke Katatumbo u jezero Marakaibo. Radi se o grupi oblaka iz kojih tokom 140 – 160 dana godišnje, cijelu noć isijavaju munje i do 280 puta na sat. Moglo bi se reći da je to trajna oluja koja se vrti iznad ovih močvara, pa se ovo područje smatra i najvećim generatorom ozona na planeti, piše Pun kufer.

Kiša riba u Hondurasu

Kiša riba je česta pojava u folkloru Hondurasa, a pojavljuje se svake godine između maja i juli. Svjedoci ovog fenomena govore da sve počinje tamnim oblakom na nebu kojeg prati glasna grmljavina, munje i kiša koja traje 2 do 3 sata.

Nakon što kiša prestane na zemlji se mogu pronaći stotine još uvjek živih riba. Lokalno stanovništvo sabire te ribe te ih fino skuha. Svake godine u to doba slavi se i poseban festival posvećen upravo – kiši riba.

Marokanske koze penjačice

Koze na drveću najvjerovatnije ćete naći samo u Maroku.

Koze se penju na drveće jer vole da jedu plodove argana, koji su jako slično plodovima masline. Kod nas je običaj da pastir vodi koze na pašu, ali ovdje pastiri slijede ovce dok se sele od jednog drveta do drugog.

Koze ne mogu svariti košticu argana pa ih pastiri skupljaju i od njih proizvode ulje koje koriste za kuvanje i kozmetiku.

Crvena kiša u Karelalu

Od 25 juli do 23 septembara 2001. godine mjestimično je zabilježena crvena kiša koja je padala duž južnoindijske države Kerala.

Kiša je ostavljala crvene tragove na odeći i kućama, a sve je podsjećalo na boju krvi. U početku se sumnjalo da je kiša obojena prilikom raspada meteorološkog balona, ali kasnije je utvrđeno da se radi o posebnoj mješavini izotopa azota i ugljenika.

Najduži talas na Zemlji

Dva puta godišnje, između februara i marta, Atlantski okean uđe u mutne vode reke Amazone, te generiše najduži talas na Zemlji.

Fenomen je poznat kao Pororoca, a uzrokuju ga plima i osjeka koje se sastaju na ušću.

Ovaj talas stvara i do 12 metara visoke talase, koji mogu trajati više od pola sata.

Dansko crno sunce

Tokom proljeća, u Danskoj, otprilike sat i pola prije zalaska sunca, jato više od milion evropskih čvoraka okuplja se iz svih krajeva kontinenta kako bi stvorili nevjerovatne formacije u letu.

Koji je uzrok ovog skupljanja u formacije još nije razjašnjeno. Zna se jedino da se čvorci preko dana hrane u močvarama, a preko noći spavaju u šašu.

Vatrena duga u Idahou

Ovaj fenomen poznat je kao circumhorizon ili “vatrena duga”, a pojavljuje se kada je sunce visoko na nebu a njegova svjetlost prolazi kroz providni oblak Cirrus koji je sastavljen od heksagonalnih pločica kristala. Fenomen se događa kada su kristali oblaka u posebnom položaju što uzrokuje lom svjetlosti u duginim bojama i toliko je rijedak da je zadnji put viđen u 3 jun 2006. godine.

KOMENTARI