instant fap

Priznali pogreške u filmu: ‘Žao nam je ako se neko uvrijedio!’

Priznali pogreške u filmu: ‘Žao nam je ako se neko uvrijedio!’

Lincoln’ je američka istorijska drama reditelja i producenta Stevena Spielberga.
Scenarista ‘Lincolna’, filma s najboljim izgledima na dodjeli Oscara za 2013., ispričao se zbog ‘15 sekunda’ istorijskih netočnosti u svome filmu, nakon prigovora američkog kongresnika iz Connecticuta da u filmu dva zastupnika iz njegove države 1865. glasaju protiv ukidanja ropstva.

Kongresnik iz Connecticuta Joe Courtney je ‘u pravu kada kaže da su četiri člana izaslanstva Connecticuta glasala za amandman’ o ukidanju ropstva u Sjedinjenim Državama, priznaje scenarista Tony Kushner u elektroničkoj poruci objavljenoj u petak.

‘Izmijenili smo glasanje dvojice članova izaslanstva i dali smo nova imena osobama koje su ubacile svoje listiće u kutiju kako ga ne bismo pripisali stvarnim osobama’, kazao je.

Scenarista ipak pomalo podrugljivo dodaje da mu je ‘žao ako se neko u Connecticutu osjetio uvrijeđenim zbog 15 sekunda filma’, zamjerivši kongresniku na ‘samopromidžbi’.
Kushner ističe da netočnost nipošto ne utiče na poruku filma koji je ‘istorijska drama’ i treba je razlikovati od istorije.

‘Je li to zaista bilo baš tako? Ako je odgovor ‘da’, onda je to istorija. Ako je odgovor ‘ne’, onda je to istorijska drama’, rekao je.

Courtney je u priopštenju objavljenom u petak izrazio zadovoljstvo što je scenarista priznao pogrešku, ‘kako gledaoci ne bi izašli iz kinodvorane s uvjerenjem da su (tadašnji) zastupnici iz Connecticuta bili na krivoj strani istorije’.
Zastupnik je ipak zatražio da se pogreška ispravi prije distribucije filma na DVD-u.
Američki film reditelja Stevena Spielberga prikazuje izbliza lik bivšeg američkog predsjednika u vrijeme rasprave o ukidanju ropstva. Dobio je dvanaest nominacija za Oscara koji će se dodijeliti 24. februara.

KOMENTARI