instant fap

Problem sa psima lutalicama

Već nekoliko godina prisutnost pasa lutalica, koji se svakodnevno susreću na ulicama našeg grada predstavlja veliki problem. Trajno rješenje ovog problema, koji je pored općine Sanski Most aktuelan i na nivou čitave države, još nije na pomolu.

Svakodnevno se na ulici mogu sresti napušteni psi koji su prepušteni ulici, dok su pojedini građani u strahu. Jedine osobe koje trenutno vode brigu o njima jesu radnici Javnog komunalnog preduzeća „Sana“, koji ih odvoze u azil za pse koji je smješten na lokalitetu gradske deponije. Međutim, da bi se ovaj problem sistemski riješio, potrebno je alarmirati i uključiti sve raspoložive resurse u lokalnoj zajednici, kako bi se u koordiniranoj akciji rješio problem pasa lutalica. Također, strah kod građana još više je opravdana ako se uzme u obzir činjenica da su mnogi od napuštenih pasa potencijalni prenosioci zaraznih bolesti, među kojima se kao najopasnije izdvaja bjesnilo, koje može ugroziti kako životinje tako i ljude

. Ovo virusno oboljenje izuzetno je opasno i prenosi se ugrizom bijesne životinje, najčešće lisice i pasa lutalica. Kako su nas informisali iz Veterinarske stanice Sanski Most, u poslijednje vrijeme nisu evidentirali niti jednog psa koji je zaražen bjesnilom, dodajući da je čitav proces cijepljenje pasa lutalica na ovo oboljenje, koji podrazumijeva njihovo hvatanje, cijepljenje i označavanje mikro čipom izuzeno skup, te da ovaj posao zahtjeva mnogo veći angažman šire društvene zajednice. Ipak, kako su nam potvrdili iz ove ustanove, za razliku od prethodnih godina, u toku ove godine primjetan je daleko manji broj pasa lutalica, zahvaljujući angažmanu radnika javnog komunalnog preduzeća.

U Sanskom Mostu još prije dvije godine izgrađen je azil za ove životinje, što je u suštini pohvalno, ali na pomolu su nove nedaće, jer novaca nema da bi im se omogućili normalni uslovi za život. Ovi psi građanima nisu više smetnja, ali i sada su u fazi pukog preživljavanja. Azil za pse u ingerenciji je JKP “Sana” Sanski Most. Uslovi su daleko od evropskih standarda, ali su, kako kažu, psi uklonjeni sa ulica i nisu više prijetnja građanima. Iz ovog preduzeća ističu da su svjesni da ovo nije idealno rješenje, jer su psi smješteni uz samo odlagalište smeća. Jedna slovenačka delegacija ponudila je pomoć u lijekovima i hrani za azil i upravo se očekuje njihov dolazak. Dolaze i građani, a neki od njih i udome ove životinje.

KOMENTARI