instant fap

Pročitajte nekoliko činjenica o ugljikohidratima

Ugljikohidrati su energetske hranjive tvari koje su potrebne našem tijelu. Namirnice koje su bogate ugljikohidratima lako se pretvaraju u glukozu (oblik šećera koji proizvodi energiju u tijelu).

Kada se hrana probavlja, glukoza se širi čitavim tijelom kroz krv i pretvora se u energiju. Međutim, prekomjerna potrošnja ugljikohidrata može biti nezdrava za vaše tijelo. Pogledajte nekoliko činjenica o ugljikohidratima.

1. Pojačava energiju tijela.

Kako namirnice bogate ugljikohidratima povećavaju proizvodnju glukoze u tijelu, tako se vi osjećate energičnije i vrlo se lako borite sa umorom.

2. Škrob.

Namirnice bogate  složenim ugljikohidratima su bogate i škrobom. Smeđa riža, banane, krompir, cjelovite žitarice, integralno brašno, tjestenina od punog zrna, orašasti plodovi itd. su složeni ugljikohidrati koji imaju prirodni sadržaj škroba. Ovaj se škrob lako razgrađuje u našem tijelu i pretvara se u glukozu.

Međutim rafinirani ugljikohidrati ne proizvode energiju, već do njih dobijate samo kilograme viška.

3. Glikogen.

Pretjerana potrošnja namirnica bogatih ugljikohidratima može povećati razinu glukoze u tijelu. Ovaj nesrazmjer povećava razinu šećera u krvi. Ova neravnoteža mijenja razinu glukoze. Kada je razina glukoze vrlo visoka u tijelu, to stanje je poznato kao glikogen. U tom stanju, glikogen se pretvara u masti u tijelu ili unutar jetre.

4. Prekomjeran unos ugljikohidrata može dovesti do debljanja.

Ovo je jedan od činjenice koju ljudi ignorišu ili je nisu svjesni. Iako vam prehrana bogata ugljikohidratima daje energiju, prekomjerna potrošnja ugljikohidrata može dovesti do debljanja. Jedan gram ugljikohidrata sadrži 3,75 kalorija.

5. Uravnotežena prehrana je najbolja.

Da bi održali ravnotežu u unosu proteina i ugljikohidrata, uključite namirnice bogate proteinima, vitaminima, mineralima i ugljikohidratima. Unosite i složene i jednostavne ugljikohidrate kako bi ostali zdravi i izbjegli preveliko debljanje.

6. Izbjegavajte umjetne šećer.

Mnogi namirnice bogate ugljikohidratima su bogate i šećerom. To može povećati razinu šećera u krvi i proizvodnju inzulina. Dakle, izbjegnite umjetna sladila poput kolača i čokolade.

7. Održavaju vas sitim.

Ugljikohidrati su bogati vlaknima. To će usporiti probavu čime ćete se osjećati punijim duže vremena.

KOMENTARI