instant fap

Produženo spavanje za vikend

Iako je vikend za mnoge jedini trenutak kada mogu da se naspavaju, to je vrlo pogrešna taktika, tvrde stručnjaci. Bićete samo još umorniji. Produženo spavanje tokom vikenda remeti naš unutrašnji sat i ritam na koji smo navikli tokom sedmice.

Taj sat vrlo je važan, upozoravaju naučnici, jer nam daje do znanja kada treba da spavamo, jedemo, budimo se, obavljamo ostale tjelesne funkcije. Ritam se ponavlja svaka 24 sata, pa ga prevelikom količinom sna i često smanjenom fizičkom aktivnošću tokom vikenda potpuno zbunjujemo i kvarimo.

Umjesto da se odmorimo i revitalizujemo, tijelu stvaramo dodatni stres i pojačavamo umor, što za posljedicu ima da smo, kada počne sljedeća radna sedmica, potpuno bezvoljni i sa manjkom energije. Stručnjaci tvrde da svako remećenje ritma mozgu šalje kontradiktorne informacije, zbog čega se on potpuno “sluđuje” i reaguje glavoboljom, umorom, nervozom…

Mnogo bolja varijanta je, tvrde stručnjaci, da vikendom ranije odete na spavanje, ali da se probudite u isto vrijeme kao i radnim danom (san smije da se produži maksimalno pola sata), kako ne bismo remetili unutrašnji sat. Tako će tijelo da funkcioniše na uobičajen način i neće biti negativnih posljedica.

KOMENTARI