instant fap

Proglašenje 20. jula „Danom žalosti“ u Prijedoru

Proglašenje 20. jula „Danom žalosti“ u Prijedoru

Predsjednik Udruženja logoraša „Prijedor92“ Duratović Mirsad, uputio je gradonačelniku Grada Prijedora Marku Paviću, zahtjev u kojem traži proglašenje 20. jula 2014. godine „Danom žalosti“ na području Prijedora. Duratović je za naš portal potvrdio kako će se sa Pavićem sastati sutra.

Prenosimo vam cijeli tekst ovog zahtjeva:

Poštovani,

Istog datuma kao i proteklih nekoliko godina, dakle 20. Jula ove godine u prijedoru će se obaviti dženaza i sahrana te posljednji ispraćaj oko 300 identifikovanih civilnih žratava rata. Najveći broj identifikovanih tijela ekshumiran je iz najveće masovne grobnice na tlu Evrope nakon Drugog sv. rata pronađene u mjestu Tomašica, odnosno na teritoriji grada Prijedora.

Sudeći po imenima do sada ekshumiranih, radi se o nevinim žrtvama pobijenim u periodu između 20. i  23. jula 1992. godine, u zločinu počinjenom na području naših mjesnih zajednica Bišćani, Rizvanovići, Rakovčani, Hambarine, Čarakovo i Zecovi. Među njima su i po nekoliko generacija cijelih porodica ali i najtragičniji slučaj porodice Tatarević Have koja će se tog dana oprostiti od svog supruga i šestorice sinova, te brojni drugi slični slučajevi.

S obzirom na težinu tog datuma, na neizmjernu količinu bola, koji će ispuniti svaki dio našeg grada, tražimo od Vas da učinite krajnje ljudski i moralan čin te u znak doprinosa miru i suočavanju s prošlošću i stvaranju prostora za što bolji ambijent i nadati se za daleko bolju i ljepšu budućnost naše djece, da 20. juli 2014. Godine proglasite „Danom žalosti na području Grada Prijedora“.

S poštovanjem

Predsjednik Udruženja logoraša „Prijedor92“ Duratović Mirsad

zahtjev-dan-zalosti-prijedor

prijedor24

KOMENTARI