instant fap

Proizveden 1974. godine: Da li je ovo najstariji Golf na tržištu polovnjaka

Proizveden 1974. godine: Da li je ovo najstariji Golf na tržištu polovnjaka

Kako vrijeme odmiče tako prve dvije generacije VW Golfa dostiži sve višu cijenu na tržištu polovnjaka. Prava poslastica za ljubitelje “njegovog veličanstva iz Wolfsburga” je primjerak koji je ponudio trgovac Auto Kunze GbR iz njemačkog Frankenberga.

Auto Kunze prodaje VW Golf “jedinicu” proizvedenu 18. septembra 1974. godine, nepunih šest mjeseci nakon što je legendarni model počeo silaziti s fabričkih traka.

vw_golf_1_007.jpg - undefined
Foto: Auto Kunze GbR

Riječ o prilično raritetnom modelu, baznog L nivoa opreme, sa širim prostorom za zadnju registarsku tablicu i doboš kočnicama na sva četiri točka.

Za pogon je zadužen bazni 4-cilindrični benzinac zapremine 1093 kubika koji snagu od 50 “konja” prenosi na prednje točkove preko 4-stepenog manuelnog mjenjača.

Golf I je za 44 godine prešao svega 81.661 kilometara: Vozilo je spremno za vožnju, s obavljenim tehničkim pregledom, obnovljenim motorom i mjenjačem, novim gumama.

vw_golf_1_006.jpg - undefined
Foto: Auto Kunze GbR

Doduše, za razliku od besprijekorne limarije, u unutrašnjosti se na nekim mjestima vidi zub vremena, pa otvori za radio i zvučnike zjape prazni.

Sitni nedostaci ne mogu pokvariti sjajan dojam o možda najstarijem dostupnom Golfu na tržištu polovnjaka. Ne treba onda čuditi da trgovac traži čak 25.000 eura za automobil koji je, prije 44 godine kao nov koštao 7.995 njemačkih maraka.

KOMENTARI