instant fap

Proizvođači i prerađivači da dogovore otkupnu cijenu pšenice

Proizvođači i prerađivači da dogovore otkupnu cijenu pšenice

Vlada Republike Srpske i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ne mogu da utiču na formiranje otkupne cijene pšenice, niti bilo koga mogu prisiliti da kupi domaću pšenicu, jer njenu cijenu diktira tržište.
Vlada Republike Srpske i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ne mogu da utiču na formiranje otkupne cijene pšenice, niti bilo koga mogu prisiliti da kupi domaću pšenicu, jer njenu cijenu diktira tržište.

“Proteklih dana u javnosti se objavljuju informacije o potrebi utvrđivanja cijene pšenice od Vlade Republike Srpske i Ministarstva poljoprivrede, a koja bi bila obavezujuća za otkupljivače pšenice u Srpskoj. Otkupnu cijenu pšenice diktira tržište.

Ministarstvo je organizovalo sastanak sa predstavnicima poljoprivrednih proizvođača, mlinsko-pekarske industrije, Privredne komore, Ministarstva trgovine i turizma na kojem je zaključeno da se proizvođači i prerađivači dogovore o otkupnoj cijeni pšenice”, ističe se u Informaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o žetvi pšenice, očekivanim prinosima, otkupnoj cijeni i podršci Vlade i resornog ministarstva poljoprivrednim proizvođačima.

U Informaciji se navodi da su Vlada Srpske i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dali značajnu podršku proizvođačima pšenice u Srpskoj.

Mjerama odgođenog plaćanja regresiranog mineralnog đubriva i dizel goriva za proljećnu sjetvu, finansijska podrška Ministarstva i Vlade proizvođačima pšenice u Republici Srpskoj do žetve iznosila je oko 100 KM po hektaru.

Obezbjeđivanjem sredstava za uvođenje stimulacije od 0,04 KM po kilogramu proizvedene i prodate količine merkantilne pšenice standardnog kvaliteta roda 2013. godine, obezbijeđena je dodatna podrška u iznosu od 160 do 240 KM po hektaru, zavisno od prinosa.

Ovim se, ističe se u Informaciji, ukupan podsticaj za proizvodnju pšenice u proizvodnoj 2012/2013. godini u Republici Srpskoj kreće od 240-340 KM po hektaru, zavisno do ostvarenog prinosa.

“Ako uporedimo ove podsticaje sa podsticajima za proizvodnju pšenice u Srbiji, koji iznose oko 215 KM po hektaru, možemo zaključiti da je ove godine domaćim proizvođačima obezbijeđena značajna podrška od Ministarstva i Vlade Republike Srpske.

Pored toga, donesena je i odluka kojom se uvodi dugoročniji partnerski poslovni odnosa između proizvođača sirovina, otkupljivača i prerađivačkih kapaciteta i prometa”, navodi se u Informaciji iz resornog ministarstva.

Takođe, uvedena je i nova linija zajmova Investiciono-razvojne banke Repubike Srpske za poljoprivredu i prerađivačku industriju, a sredstva iz ove linije zajmova mogu koristiti pravna lica i preduzetnici iz oblasti mlinsko-pekarske industrije koji se bave otkupom i preradom domaćih žitarica, sa kamatnom stopom od četiri odsto.

Uslov da se dobije zajam, naglašava se u Informaciji, jeste da se otkupi pšenica od domaćih proizvođača.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, pšenicom je u Republici Srpskoj, u jesenjoj sjetvi u 2012. godini, zasijano nešto više od 42.000 hektara.

Žetva je skoro završena i očekuje se prosječan prinos pšenice od 4,0 tone po hektaru, što bi dalo ukupnu proizvodnju od oko 170.000 tona, navodi se u Informaciji resornog ministarstva.

Uz pretpostavku da će se u Republici Srpskoj i ove godine ostvariti višegodišnji prosjek tržišnosti pšenice, koji se kreće od 25 do 30 odsto od ukupnog roda, procjenjuje se da će biti oko 30.000 tona otkupljene i uskladištene merkantilne pšenice roda 2013. godine.

Izvor: Srna

KOMENTARI