Proizvodnja kokaina u Kolumbiji skočila za 43 posto

HomeVijestiGlobus

Proizvodnja kokaina u Kolumbiji skočila za 43 posto

Američki kongresnik sklopio istospolni brak s dugogodišnjim partnerom

Površine na kojoj se uzgaja koka, glavni sastojak za proizvodnju kokaina, u Kolumbiji je prošle godine porasla za 43 posto, objavio je UN.

Koka se proizvodi na ukupno 204.000 hektara što je najveća brojka od 2001. godine od kad UN vodi istraživanje o proizvodnji te biljke.

Novi predsjednik Kolumbije je državni rat protiv proizvodnje droge prozvao neuspjelim te se okrenuo drukčijoj taktici. On i njegova vlada pokušali su poljoprivrednike odvratiti od uzgoja koke i nagovoriti ih da se bave uzgojem drugih kultura, ali izostali su državni poticaji i poljoprivrednici su se okrenuli uzgoju koke.

UN je objavio i da širenje uzgoja koke iznimno šteti šumama u Kolumbiji koje se nekontrolirano ruše u zabačenim dijelovima zemlje kako bi se napravile plantaže koke. Vlada te zemlje počela je zaprašivati usjeve herbicidima, ali je sud to zabranio jer te hemikalije mogu uzrokovati rak i trajno zatrovati tlo na koje padnu.

Kolumbija je i dalje najveći proizvođač kokaina na svijetu, a većina odlazi u Europu i Sjedinjene Države koje su najveći konzument kokaina na svijetu. Kolumbijci koku najviše uzgajaju u regijama koje su na moru odakle je transport droge puno lakši, prenosi Index.hr.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0