instant fap

Projekcija bh. filma “Djeca” u Zagrebu

Drugi dugometražni film Aide Begić “Djeca”, koji je nedavno odabran kao bh. kandidat za Oscara, bit će prikazan i na desetom izdanju Zagreb Film Festivala, što će se održati od 14. do 21. oktobra na šest zagrebačkih lokacija.

Festival donosi stotinu filmova u deset filmskih programa, među kojima i niz programskih noviteta, rečeno je na konferenciji za novinare u Zagrebu, gdje je predstavljen cjelovit filmski program.

Za festivalske će se nagrade takmičiti jedanaest dugometražnih, deset kratkih igranih te petnaestak dokumentarnih filmova koji će biti prikazani u glavnom natjecateljskom programu. Festival otvara zanimljiva priča o neobičnom argentinskom imitatoru Elvisa Presleya “Posljednji Elvis”, debitantsko djelo Argentinca Armanda Boa, supotpisnika scenarija za film “Beautiful”.

Koordinatorica programa Selma Mehadžić napomenula je da je ove godine trećina dugometražnih igranih filmova iz konkurencije nastala pod redateljskom palicom autorica. Nakon nešto više od mjesec od premijere na venecijanskoj Mostri, na Festivalu će biti prikazan film “Vadžda” Haife al-Mansour, prve ženske redateljice u Saudijskoj Arabiji koja svojim dosadašnjim kratkometražnim opusom beskompromisno potiče na raspravu, te progovara o tabu-temama tamošnje kulture.

Na programu je i drugi film australske redateljice Cate Shortland “Lore”, dugo očekivani novi uradak nakon prvijenca “Somersault”, te novo ime mlade generacije srpskih filmaša Maja Miloš, čiji prvijenac “Klip” na surov način portretira svijet tinejdžera u beogradskom predgrađu.

Festival će i ove godine okupiti brojne domaće i inozemne goste, a osim na poznatim lokacijama – kinima Europa i Tuškanac, Zagrebačkom plesnom centru i Muzeju suvremene umjetnosti (MSU), program Festivala proširio se na dvije nove lokacije – kino Grič i dokukino KIC. ZFF četvrti put gostuje u art-kinu Croatia u Rijeci i Centru za kulturu Čakovec, a ove godine festivalski će program u kinu Sloboda prvi put moći pogledati i dubrovačka publika.

KOMENTARI