instant fap

Promijenite loše navike i uštedite značajan novac

Promijenite loše navike i uštedite značajan novac

Štednja novca je jedna vrlo dobra navika, i to svi znaju, no mnogi je teško uspijevaju sprovesti u djelo. I dok postoje neke dobro poznate stvari koje će vam uštedjeti novac poput prestanka pušenja ili odabira jeftinijeg hotela tijekom odmora, ima i onih na koje gotovo nikad ne obraćate pozornost, a mogu vam uštedjeti pravo malo bogatstvo.

 1. Kupovanje brendiranih proizvoda

Robne marke trgovačkih lanaca često se smatraju manje kvalitetnima od onih razvikanih, ali osim što su u pravilu jeftinije, ne mora biti pravilo da su i manje kvalitetne. Od hrane, kozmetike… pa sve do odjeće – velika je šansa da trgovački centar ima svoju robnu marku koja je jeftinija od poznatih, brendiranih.

2. Kupovanje proizvoda na benzinskim pumpama

Većina na benzinskim postajama kupuje ”samo ponekad”, ali to je samo druga riječ za činjenicu da zapravo ne pratite koliko često i što kupujete. Problem je u tome što u takvim prodavaonicama cijene mogu biti značajno više nego u standardnim trgovinama.

3. Nepotrebni podatkovni promet za smartphone

Kad kupujete novi smartphone unaprijed izračunajte koliko interneta trošite i izaberite odgovarajući paket kako vam na kraju mjeseca ne bi ostalo neiskorištenih podataka koje ćete svejedno morati platiti svom davatelju usluge.

4. Igranje lutrije

Uplata neke srećke s vremena na vrijeme može biti zabavna, ali šansa za dobitak je mikroskopski mala. Umjesto na lutriju novac čuvajte i potrošite u druge svrhe.

5. Novi automobil

Kupovina novog automobila zapravo je vrlo neisplativa jer isti model automobila kojeg  je netko koristio godinu ili dvije značajno je jeftiniji – ponekad čak i za pola cijene. Osim što ćete uštedjeti novac velika je šansa da ćete kupovinom rabljenog automobila (jednokratno) uštedjeti na registraciji.

6. Jutarnja kava u kafiću

Umjesto da svakog dana trošite na kavu u kafiću investirajte u aparat za kavu koji će vam svakog jutra skuhati šalicu omiljenog napitka i uštedjeti novac.

7. Jednokratne britvice

Ovakve britvice vrlo brzo gube na oštrini i postaju neupotrebljive pa morate često kupovati nove. Umjesto toga kupite dugotrajne, koje ćete koristiti mjesecima. Iako su takve skuplje ukupno gledano uštedjet ćete novac.

8. Odlazak u trgovinu dok ste gladni

Istraživanja su pokazala da odlazak u trgovinu praznog želuca značajno podiže troškove te da ćete iz trgovine izaći sa svarima koje vam ne trebaju i koje je kupio vaš želudac, a ne mozak.

9. Produženo jamstvo uz nadoplatu

Neki proizvođači vam nude opciju nadoplate jamstva, ali često se događa da u trenutku kad vam se uređaj pokvari cijena novog ispadne manja od dodatnog jamstva koje ste platili za prvotni.

10. Plaćanje za sitne popravke po kući

Razni kućanski popravci koji uključuju manje zahvate popu zamjene žarulje, popravka slavine ili ličenja, nisu toliko komplicirani da biste morali zvati majstora koji će vam to masno naplatit. Ako niste vješti u popravcima potrudite se naučiti one osnovne i tako ćete uštedjeti mnogo novca.

Osim stvari na koje se ne isplati trošiti novac ima i onih na koje biste trebali trošiti više nego što to činite. Evo pet takvih stvari:

1. Obrazovanje

2. Putovanja

3. Zdrava hrana

4. Knjige

5. Glazba

KOMENTARI