instant fap

Promjene vremena utiču na zdravlje ljudi

S obzirom na neobične vremenske uvjete za ovo doba godine, te konstantne oscilacije temperature, sve više građana osjeća zdravstvene tegobe. Pomenimo, jučer je Sanski Most u jutarnjim satima bio najtopliji grad u našoj zemlji sa temperaturom 22 stepena, a već u poslijepodnevnim satima počela je kiša i temperatura je naglo pala za preko deset stepeni.

Danas je ponovo jutro osvanulo sunčano, izmjerena temperatura je iznosila 7 stepeni.  Prema izvještajima,  u domovima zdravlja širom BiH došlo je do blagog povećanja pacijenata, a zbog promjene vremena iz toplog u hladno. Posljedice promjene vremenskih uvjeta posebno osjećaju starije osobe, hronični bolesnici, astmatičari, te osobe koje imaju srčanih problema i visok krvni pritisak.  Žale se na vrtoglavicu, mučninu, glavobolju, povišen pritisak i otežano disanje.
Prema najavama meteorologa, do kraja novemgra će biti promjenljivo vrijeme. S toga, ljekari ponovo upozoravaju da nagle promjene utiču i na zdravlje ljudi. To se prvenstveno odnosi na zdravstveno stanje bolesnika koji boluju od teških, hroničnih i iscrpljujućih oboljenja, tako što im se pojačavaju tegobe. Ljekari naglašavaju, kod reumatskih oboljenja javljaju se bolovi u zglobovima, otežano kretanje, tromost, a kod srčanih zamaranja i bol u grudima. Pacijenti sa disajnim problemima imaju otežano disanje, zamaranje, preznojavanje i loš san.

Pacijenti sa psihičkim problemima imaju češće nesanice, nervozni su, često se žale na tjelesne tegobe i bolove. Nagle promjene temperature i vlažnosti vazduha često izazivaju i migrenske napade. Pacijenati se uglavnom žale na glavobolje i vrtoglavice, što je posljedica skoka krvnog pritiska usljed promene vremena.  Ljekarsku pomoć većinom traže astmatičari  i pacijenti sa povišenim krvnim pritiskom. Njima se savjetuje redovno uzimanje propisane terapije i izbjegavanje fizičkih napora.
Ljekari naglašavaju, da nagle klimatske promjene, koje su sve prisutnije i na našem podneblju, utiču i na zdrave ljude. Osjećaj umora, nesanica, glavobolja, uznemirenost, najčešći su problemi koji nastaju zbog nagle promjene vremena . kako se naglašava, sve češće oscilacije temperaturnih vrijednosti poslednjih godina postaju dio naše svakodnevnice. Zato je potrebno preduzeti odredjene korake kako bi  se lakše prilagodili ovim novim klimatskim uslovima. Hrana je veoma bitna tokom pomenutih teških dana, a ljekari savjetuju da se tada poveća unos voća i povrća, ali i tečnosti.

KOMENTARI