instant fap

Promocija knjige „Deseta vrata pakla“

Promocija knjige „Deseta vrata pakla“

U prostoru stare gradske vijećnice u Sanskom Mostu  je održana promocija knjige „Deseta vrata pakla“, autora Rezaka Hukanovića.

Veliki broj Sanjana te ličnosti iz društveno političkog i javnog života, prisustvovale su promociji, a o knjizi su, sem autora, govorili i književnici Amir Talić te poznati bh novinar Senad Hadžifejzović.  Riječ je o knjizi koju je autor napisao tokom izbjegličkih dana provedenih u Norveškoj, a dopunjena knjiga nedavno je doživjela svoje drugo izdanje.

Predgovor za ovo izdanje napisao je poznati svjetski nobelovac, Eli Vizel, istakavši kako „Deseta vrata pakla“ predstavljaju potresno svjedočanstvo i vrijedan dokumenat koji govori o postojanju koncentracionih logora na tlu Evrope pedeset godina nakon završetka Drugog svjetskog rata. „Deseta vrata pakla“ je knjiga koja govori o teškim danima koje je autor proveo u koncentracionim logorima Omarska i Manjača, gdje je bio zatočen gotovo pola godine.

Književnik Amir Talić je rekao kako knjiga, sem dokumentarističke posjeduje i literarnu vrijednost. Smrt, patnje i užas bili su svakodnevnica koncentracionih logora, a ljudska patnja i bol kao i zlo koje pritajeno čuči u čovjeku slikovito su opisani u Hukanovićevoj knjizi. Govoreći o ovom djelu, novinar Senad Hadžifejzović je istakao kako je i knjiga „Deseta vrata pakla“ način na koji se autor bori za svoju domovinu, Bosnu i Hercegovinu. U proteklom periodu dopunjeno izdanje knjige „Deseta vrata pakla“ promovisano je u Sarajevu te u Njemačkoj, a večeras će se o ovom književnom djelu govoriti i u Prijedoru, autorovom rodnom gradu.  Književni kritičari su se u proteklom periodu veoma pohvalno izrazili o ovom djelu.

KOMENTARI