instant fap

Promocija knjige “Koje boje je ljubav”

Promocija knjige “Koje boje je ljubav”

Promocija knjige “Koje boje je ljubav”, čije su autorice profesorica Aiša Hadžiahmetović i dramaturginja Dijana Merdanović, održana je u prostoru Narodne biblioteke u Sanskom Mostu.

O ovom dramskom tekstu govorili su književnik Amir Talić, pjesnik Enes Kurtović i novinar Zlatan Čekić. Svojim nastupima ovaj kulturni događaj su uveličali muzičar Edim Kunić, te članovi Amaterskog pozorišta “Teatar Art” koji su izveli nekoliko scena iz predstave “Koje je boje ljubav”. I

nače, radi se o dramskom tekstu pisanom za istoimenu predstavu koja je premijerno izvedena početkom ove godine, a do sada je doživjela pet scenskih izvedbi. Dramski tekst je inspirisan stvarnom životnom pričom i zabranjenom ljubavi dvoje mladih u Sanskom Mostu. Nastao je na osnovu motiva i stvarnih životnih priča glumaca sanskog amaterskog pozorišta, koje su kroz pozorišnu adaptaciju dobile sasvim novu dimenziju, ali priča je i dalje prepoznatljiva i prlagođena cjelokupnoj današnjoj društvenoj zbilji.

Iako se u priči isprepliću različite priče iz životne svakodnevnice, glavni motiv u predstavi je zabranjena ljubav dvoje mladih ljudi iz dviju porodica koje su različitog društvenog i socijalnog statusa. Na ovaj način drama “Koje boje je ljubav ?“, postavlja pitanje i nastoji ukazati na probleme savremenog društva, u kojem, na žalost, i dalje susrećemo predrasude i različite stereotipe, što u konačnici mladim ljudima predstavlja ogroman teret.

Predstava u izvedbi Amaterskog pozorišta “Teatar Art”, kojeg već dugi niz godina s uspjehom vodi profesorica Hadžiahmetović, do sada je izvedena pet puta. Na srednjoškolskom takmičenju u Konjicu dobila je nagradu za najbolji tekst i dramaturgiju, a posebno upečatljiv nastup bio je u prijedorskom pozorištu prije nekoliko mjeseci.

U emotivnom nastupu, profesorica Hadžiahmetović je zahvalila prisutnima, kao i svima koji su proteklih godina podržavali rad “Teatar Arta”.

KOMENTARI