Promocije monografije i premijera filma „Sana 95-nedovršena pobjeda“

HomeSanski MostLokalne teme

Promocije monografije i premijera filma „Sana 95-nedovršena pobjeda“

Avdo Huseinović: Ahmet Sejdić se borio protiv zločinaca koje niko ne hapsi

U sklopu programa obilježavanja Dana općine, u prostoru gradskog kina u Sanskom Mostu održana je promocija monografije „Laste“, koja govori o ratnom putu ove specijalne jedinice MUP-a BiH, a potom i premijera dokumentarnog filma „Operacija Sana 95-nedovršena pobjeda“, čiji je autor Avdo Huseinović.

O monografiji „Laste“ govorili su nekadašnji pripadnici ove jedinice koja je, skupa s jedinicama Petog i Sedmog korpusa Armije RBiH, te drugim oružanim formacijama Armije RBiH, sudjelovala u borbama za oslobađanje Sanskog Mosta.

Istaknuto je kako su pripadnici „Lasti“ sudjelovali u borbama u skoro svim dijelovima Bosne i Hercegovine, te da je tokom rata poginulo 56 boraca, dok je veliki broj ranjenih. Posebna čast, kako su istakli promotori, bila je to što su „Laste“ doprinijele briljatnoj pobjedi nad agresorom i oslobađanju Sanskog Mosta 10. Oktobra 1995. godine.

Nakon promocije uslijedila je premijera dokumentarnog filma „Sana 95-nedovršena pobjeda“, a autor ovog ostvarenja, Avdo Huseinović, poznat je po svom dokumentarističkom radu vezanom za ratni period i događanja u BiH. Ovaj film prati ratne napore Petog i Sedmog korpusa Armije RbiH, njihov ratni put te združenu operaciju čiji cilj je bio oslobađanje sjeverozapadne Bosne. O događajima od prije dvadeset godina u filmu govore ratnici i neposredni sudionici ratnih operacija, kao što su generali Atif Dudaković i Mehmed Alagić, te brojni drugi.

Ovu večer su svojim nastupima pjesmama uveličali Mevluda Kazić i Zilhad Hodžić Hodža.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0