instant fap

Pronađena originalna traka Beatlesa koja nije prošla na audiciji 1962.

Traka Beatlesa koja je 1962. godine na audiciji odbijena od šefa kompanije Deca Records Dicka Rowea koji je smatrao da su “gitarske dionice na putu za van”, otkrivena je u javnosti prvi put nakon 50 godina.

Osim toga, članovima grupe koji su postigli veliki uspjeh rečeno je da nemaju budućnosti u šoubiznisu. Ova odluka smatra se jednim od najgorih poteza u istoriji muzičke industrije i muzike uopšte.

Nekoliko mjeseci nakon toga, John, Paul, George i bubnjar iz originalne postave Pete Best potpisali su ugovor s EMI-jem i postali jedan od najvećih bendova svih vremena.

Originalna traka snimljena u londonskom studiju Decca na novogodišnji dan 1962. Smatra se da je menadžer Beatlesa Brian Epstein snimku ponudio izvršnom producentu u kompaniji EMI koji je 2002. traku prodao skupljaču muzičke memorabilije, a koji je sada prodaje na aukciji po cijeni od 30.000 funti.

Snimak nikada nije službeno objavljen, a kvalitet zvuka na njemu je netaknut. U vrijeme snimanja Epstein je posjetio nekoliko izdavačkih kuća s nadom da će osigurati ugovor za grupu. Epstein je odabrao deset cover pjesama Beatlesa koje su izvodili po različitim klubovima.

Među 10 pjesama na traci našle su se “Money” (That’s What I Want), “Like Dreamers Do”, “Take Good Care Of My Baby”, “Three Cool Cats”, “Love Of The Loved”, “Memphis and Crying Waiting Hoping”. Na naslovnici su rukom napisana imena pjesama i njihova dužina trajanja. Tu je i slika Paula McCartneya, Johna Lennona, Georgea Harrisona i Petea Besta.

No, bend nije impresionirao Rowea koji je smatrao da su gitarske dionice loše odsvirane.

“Snimak nikada nije objavljen. Potpuno je jedinstven i kvalitet zvuka je kristalno jasan. Razgovarao sam sa mnogim stručnjacima i ovo je najjbolji kvalitet snimka”, rekao je Ted Owen iz tvrtke Fame Bureu, svjetskog eksperta za rock memorabiliju.

“Zvučali su dobro kao bilo ko u to vrijeme i da sam se ja pitam, dao bih im ugovor sa izdavačkom kućom. EMI ih je uzeo, ostalo je istorija”, rekao je Owen.

KOMENTARI