instant fap

Pronašao tartufe u šumama oko Sanskog Mosta

Pronašao tartufe u šumama oko Sanskog Mosta

Strastveni gljivar i vrstan poznavalac ovih šumskih plodova, književnik Amir Talić, pronašao je ovih dana u šumama iznad Sanskog Mosta, na obodima planine Behremaginice, pet primjeraka tartufa.

Talić kaže kako se radi o izuzetno cijenjnim gljivama koje nisu karakteristične za naše područje, ali se ipak mogu mjestimično pronaći. „Krenuo sam u šumu u namjeri da naberem vrganje i lisičarke, a vratio sam se sa pet pronađenih tartufa. Našao sam ih na stjenovitom području, u šumi Ostružnica, na mjestu gdje je prije nekoliko godina došlo do obrušavanja kamena“, kaže Talić.

Dodaje kako je u međuvremenu dvije gljive poklonio te sitiče kako se radi o gomoljastim gljivama iz porodice tubera. „Rastu pod zemljom, imaju podzemna gomoljasta tijela okruglog nepravilnog oblika i specifičnog su i jakog mirisa. Potraga za njima vrši se pomoću posebno dresiranih pasa, nekada i svinja, a pronađu ih po mirisu i još neke životinje“, dodaje Talić.

Kaže kako se po boji dijele na crne i bijele, da imaju izuzetnoi ljekotvito svojstvo i da su posbeno cijenjeni u svijetu kulinarstva. Tartufi su veoma cijenjena namirnica u gastronomiji jer se teško dolazi do njih, a na postoji mogućnost da se vještački uzgajaju. Uspjevaju na kiselastom zemljištu i uglavnom rastu u evropskim šumama.

Imaju veoma karakterističan miriskoji prirodno privlači svinje, dok psi moraju da prođu posebnu dresuru da bi mogli lakše da ih pronađu u prirodi. Njihova specifična aromaveoma brzo isparii zato je veoma bitno da što pre tartuf stigne od šume do trpeze.

Ovo je takođe jedan od razloga njihove visoke cijenekoja na tržištu može dostići i 5000 eura po kilogramu.

KOMENTARI