Prosinečki među 180 kandidata za novi posao, mogao bi igrati na 3.650 metara nadmorske visine

  • 4 Augusta, 2022
  • 0

Bivši selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki kandidat je za novog selektora Bolivije, a ako je vjerovatni tamošnjim medijma, na javni konkurs za tu poziciju prijavilo se 180 kandidata.

Popularni Žuti je nedavno dobio otkaz u ljubljanskoj Olimpiji te je slobodan u potrazi za novim angažmanom, a portal Bolavip piše da se na konkurs prijavilo oko 180 kandidata, ali samo jedan renomirani bolivijski trener Alberto Illanes.

Rok za predaju dokumentacije bio je 29. juli, a Bolivijci su se odlučili na javni konkurs nakon kritika FIFA-e zbog načina na koji se do sada birali ljudi na važna mjesta u bolivijskom nogometu, te na ovaj žele pokazati da su ipak transparentni.

Prosinečki je u kratkom razgovoru za Sportske novosti demantovao da se prijavio na konkurs te rekao da su oni njega zvali i pitali ga je li zainteresovan, na šta je on odgovorio da mu to zvuči u redu, ali i da ima puno pitanja. Konkretnih razgovora nakon toga nije bilo.

Bolivija je triput igrala na Svjetskom prvenstvu (1930., 1950. i 1994.), ali nikada nije ostvarila pobjedu i u šest utakmica je osvojila samo jedan bod. Najveći joj je uspjeh osvajanje Copa Americe 1963., a 1997. osvojila je drugo mjesto.

Svakako, najpoznatiji su po tome što svoje domaće utakmice igraju u La Pazu, najvišem glavnom gradu na svijetu na visini od otprilike 3.650 metara, zbog čega su se njihovi rivali često žalili da vrlo teško dišu.

Zbog svoje nadmorske visine, La Paz ima neobičnu suptropsku planinsku klimu, s kišnim ljetima i suhim zimama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.