instant fap

Prosinečkom ide potez sedmice, bez previše pompe riješio je aferu Vranješ

Prosinečkom ide potez sedmice, bez previše pompe riješio je aferu Vranješ

Odluka selektora Roberta Prosinečkog da više neće zvati Ognjena Vranješa u A selekciju BiH definitivno je najbolji potez i događaj u bh. sportu koji je obilježio proteklu sedmicu.

Prosinečki je “elegantno”, bez bilo kakvog pritiska saopštio da mu nisu potrebni problemi unutar tima te da svi moraju biti u službi reprezentacije i države, podređeni cilju, odnosno plasmanu na Europsko prvenstvo. 

Kako je i sam Prosinečki rekao, Vranješ je sam sebe diskvalifikacirao iz reprezentacije, a razloga je bilo puno.

Sada već bivši bh. reprezentativac je na desnoj ruci istetovirao četničkog vojvodu Momčila Đujića odgovornog za najmonstruoznije zločine u drugom Svjetskom ratu i potpirivanje i finansiranje monstruoznih zločina tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine. Da stvar bude još gora – sa tom tetovažom zaigrao za reprezentaciju BiH na Grbavici – naselju u kojem su četnici napravili najteže zločine nad civilima i u konačnici i zapalili sam stadion Grbavica.

Naravno, uslijedile su osude sa svih strana, a jedina logična odluka je bila da ovaj fudbaler više ne nastupa za BiH.

Bez prave reakcije Fudbalskog saveza

Činjenica je da i da je izostala snažnija reakcija Fudbalskog saveza BiH, koji je u samo jednom saopštenju osudio sramotan čin Vranješa (spomenuta tetovaža), te tako ponovo pokazao mlak odnos u borbi protiv fašizma na tribinama.

Ognjen je godinama unazad pravio skandale u reprezentaciji, ali i u klubovima za koje je nastupao.

Prije nešto manje od četiri godine (u junu 2015.) istetovirao je granice RS-a, a onda iz samo njemu poznatih razloga istu tetovažu prepravio u sat (poslije “prepravke” istakao je da je tetovaža bila glupost, ali 2018. godine je izjavio da se ne kaje zbog tetoviranja granica RS).

Nakon toga bio je u stalnom sukobu sa najvaternijim navijačima BiH, nazivao ih je bauštelcima te verbalno se “obračunavao” sa neistomišljenicima putem društvenih mreža. Također i u klubovima za koje je igrao situacija je bila slična.

Nastupajući za Anderlecht podržao je nasilje navijača AEK-a (bivši klub Vranješa) u duelu Lige šampiona protiv Ajaxa, uvjetno je osuđen na osam mjeseci zatvora zbog poticanja nasilja na društvenim mrežama kad je nastupao za AEK, a u derbiju grčkog šampionata između AEK-a i Olympiakosa davio je dva gostujuća fudbalera,

U posljednje vrijeme stalno je bio u fokusu javnosti zbog konstantnog prepucavanja sa srbijanskom pjevačicom Jelenom Krleušom.

Bilo kako bilo, Prosinečki je stavio tačku na ovaj slučaj i pokazao da apsolutno vlada situacijom. Možda je njegov potez zbog mira javnosti morao doći i ranije, no dvije operacije i težka zdravstvena situacija dovoljno su opravdanje za višemjesečno čekanje Vranješevog zvaničnog otpisivanja iz reprezentacije.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)

KOMENTARI