Prošlo je 11 godina od smrti Adnana Ćatića: Bosna i Hercegovina izgubila jednog od najboljih penjača

HomeMagazin

Prošlo je 11 godina od smrti Adnana Ćatića: Bosna i Hercegovina izgubila jednog od najboljih penjača

Tehnički pregledi vozila iz RS-a se ipak priznaju u FBiH

Bosna i Hercegovine je na današnji dan, 26. maja, prije 11 godina, izgubila svog najboljeg penjača.

Adnan Ćatić je tragično stradao prilikom spuštanja čamcem niz nabujalu Miljacku. Bio jedan od najboljih penjača u Bosni i Hercegovini.

Spomen-ploča Adnanu Ćatiću otkrivena je na prvu godišnjicu njegove smrti u Sarajevu, a postavljena je u stijeni uz šetnicu Aleja ambasadora, 20-ak metara od mosta na Darivi, na mjestu koje je odabrala porodica Adnana Ćatića.

Osnivač je kluba ekstremnih sportova Red Point u Sarajevu. Bio je prvi Bosanac koji je ikada učestvovao na Svjetskom prvenstvu u penjanju, gdje je zauzeo 29. mjesto od 460 učesnika uprkos nedostatku podrške zvaničnih institucija. Autor je i kratkog dokumentarnog filma Red Point koji je na 3. Tango World Film Festivalu u Paklenici (Hrvatska) osvojio dvije nagrade.

Dva puta je osvojio treće, jednom četvrto i jednom peto mjesto na Big Wall Speed Climbing(Paklenica, Hrvatska), najjačem takmičenju u Evropi u brzom penjanju na stijenu visoku 160 metara. Osvojio je još desetak prvih mjesta u težinskom, brzinskom i penjanju u ledu.

Sam je finansirao penjaliste na Špicastoj stijeni iznad Sarajeva. Na stijenu Babin zub se popeo bez ikakva osiguranja; samo uz pomoć magnezija kojim se sprječava znojenje ruku. Na njen vrh je okačio čamac. Gliser težak stotinu kilograma izvlačio je osam sati zajedno sa kolegom Nihadom Dupovcem, a sve kako bi skrenuo pažnju javnosti na ekstremne sportove, poprilično zapostavljene u BiH.

Na takmičenju za prvaka države u zadnjem kolu održanom u Zenici 2004. godine pobijedio je sa slomljenom nogom, a do stijene je došao sa štakama. 2006. godine se čak šest puta našao na pobjedničkom postolju na takmičenjima u Hrvatskoj, Rumuniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Pred otvorenje Sarajevo film festivala se popeo na zgradu UPI-ja, uprkos tome što nije imao dozvolu od nadležnih.


COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0