Prošlo je 20 godina od dolaska porodice Nuhanović u SAD: “Naši roditelji učinili su sve da bi mi živjele američki san – i evo, živimo ga!”

HomeVijestiBiH

Prošlo je 20 godina od dolaska porodice Nuhanović u SAD: “Naši roditelji učinili su sve da bi mi živjele američki san – i evo, živimo ga!”

Posebna lična karta za dijasporu bez bh. državljanstva?

Svečano otvaranje Lejlinog i Seudininog salona zakazano je 20 godina nakon što su njihovi roditelji napustili Bosu i Hercegovinu

Od kada je u Bosni i Hercegovini početkom ‘90-ih godina počinjen genocid, Bowling Green, Kentucky (Sjedinjene Američke Države) je postalo utočište u koje je stiglo više hiljada bosanskohercegovačkih izbjeglica. 

Djeca brojnih pristiglih izbjeglica sada su odrasla i trude se maksimalno iskoristiti žrtvovanje svojih roditelja.

Među njima su Lejla i Seudina Nuhanović koje ostvaraju velika postignuća kako na ličnom tako i na profesionalnom planu.

– Imale smo sjajno djetinjstvo, rekla bih. Naši roditelji su učinili da se osjećamo bezbrižno, kazala je Lejla.

– Nikada nismo zapravo znale šta znači boriti se jer su naši roditelji odradili sjajan posao, dodala je Seudina.

Ovog oktobra će biti 20 godina otkako je porodica Nuhanović stigla u Bowling Green. Inače, i otac i majka su izgubili svoga oca tokom etničkog čišćenja.

 Stigli su u SAD gotovo ni sa čim – moža sa torbom odjeće za nas četvero i 100 dolara, ako su imali i toliko, priča Seudina.

Lejla je dodala kako ne može zamisliti kako je bilo u tim godinama sa dvoje male djece doći u Ameriku, i pitati se kako ih izdržavati.

Počevši od skromnih početaka u Americi, njihovi roditelji su naporno radili, preuzimali dodatne poslove i treće smjene kako bi pružili upravo ovu priliku svojim djevojčicama.

 Zaista su nam željeli dati američki san, i evo, živimo ga, kazala je Seudina.

Kako bi odale počast svemu što su njihovi roditelji učinili kako bi snovi postali stvarnost, mlade poduzetnice su svoje porodično prezime dodijelile imenu svog biznisa.

– Ime našeg salona je Nu Lox, i proizlazi iz našeg prezimena. Željela sam ugraditi naše prezime samo zato štu su naši roditelji meni i mojoj sestri dali svijet kada nisu imali mnogo, objasnila je Seudina

Lejla se nada da njeni prijatelji u bosanskoj zajednici neće zaboraviti prošlost, te da će iskoristiti borbu i požrtvovanost svojih roditelja kako bi stvari učinili još boljim za narednu generaciju.

– Mama i tata, hvala vam za sve što ste učinili za našu porodicu. Volim ih jako mnogo, poručila je Lejla svojoj porodici.

U oktobru, 20 godina nakon dolaska roditelja u iz Bosne i Hercegovine, sestre će imati veliko otvaranje svog salona, slaveći ljubav i žrtvu svojih roditelja.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0