Protesti ispred OHR-a: Nekoliko hiljada građana uzvikuje “izdaja” uz poruku da je ovo upozorenje

HomeVijestiBiH

Protesti ispred OHR-a: Nekoliko hiljada građana uzvikuje “izdaja” uz poruku da je ovo upozorenje

Najčešće prezime u Bosni i Hercegovini je Hodžić

Ispred sjedišta OHR-a u Sarajevu održavaju se protesti građani ponukani sve izvjesnijim novim nametanjima odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta koje znače nove izmjene izbornog zakona i Ustava FBiH.

Kao organizator protesta su najavljeni Asocijacija nezavisnih intelektualaca “Krug 99” te neformalna grupa građana “Restart”. U najavi protesta organizatori su naveli da žele spriječiti političko nasilje.

Mujo Aganović, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida paraplegičara Federacije BiH, obratio se na današnjim protestima ispred OHR-a u Sarajevu.

“Znamo razlučiti istinu od laži, zlo od dobrog. Vrijeme je da odbranimo naljepšu državu na svijetu, našu dragu BiH. Podignimo sve zastave visoko. Podignimo čela visoko. Nikoga se ne bojimo, sem Boga velikog”, rekao je Aganović na početku svog obraćanja.

“Ali, od danas, one koji se suprotstavljaju toj ideji i cilju upozoravamo da njihova priča neće proći. Nosioci suvereniteta države BiH su, a ko drugi nego njeni građani. Nosioci suvereniteta nisu ni Beograd ni Zagreb, a ni Schmidt”, kazao je Aganović.

Istakao je da BiH ima ‘sinove i kćeri koji se bore za pravdu i građansku državu’.

“Mi poručujemo da građani više nikad neće čekati u redovima za klanje i silovanje. Naša univerzalna poruka je mirna Bosna, mirna Balkan, mirna Evropa. Evropo, dobro nas slušaj. Ovo je naša poruka! Poslije Boga, nema veće sile od naroda, a to potvrđuje ovaj današnji skup.

Poručujemo neprijateljima, BiH do dana sudnjeg, ima i imat će sinove i kćeri koji se bore za pravdu i građansku državu. Kada smo mogli odbraniti zemlju od fašizma, tada su nam rekli – stop i donijeli Dejtonski mirovni nesporazum. Tada su nam SAD i Europa kazali ‘mi garantiramo njegovu provedbu, ali su te obaveze prepustili Zagrebu i Beogradu”, istakao je Aganović.

Na kraju je kazao da je ovaj skup samo upozorenje i uvertira za još veći – ukoliko bude trebalo

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0