Protesti mještana Gornjeg Kamengrada

HomeLokalne temeSanski Most

Protesti mještana Gornjeg Kamengrada

Ljeto koje smo svi čekali!

Zbog najave da bi u blizini njihovih kuća firma „Lager“ mogla da otvori površinski kop i započne sa iskopavanjem uglja, mještani nekoliko sela u Mjesnoj zajednici Gornji Kamengrad održali su mirne proteste, kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo i protivljenje protiv bilo kakvih navedenih radnji na ovom području.

Mirni protestni skup iniciran je zbog najave da bi mašine firme „Lager“ uskoro mogle započeti radove na ovom lokalitetu, što bi kako je istaknuto moglo imati nesagledive posljedice po život ovdašnjih mještana. Naime, postoji opravdana bojazan da bi bilo kakve terenske aktivnosti i iskopavanje na ovom području izazvale klizište, kojim bi direktno bila ugrožena sela Birt, Vrše i Došci.

Inače, pomenuta firma, koja je u posljednje vrijeme intenzivirala svoje aktivnosti na obližnjem površinskom kopu Zlauše, prema saznanjima mještana, ima namjeru proširiti zonu eksploatacije, i ponovo aktivirati nekadašnji površinski kop na lokalitetu Orišlje, koji je još osamdesetih godina prošlog stoljeća zatvoren.

Razlog njegovom tadašnjem zatvaranju upravo je bilo vezano za pokretanje velikog klizišta, koji je u to vrijeme već prouzrokovao veliku štetu i primorao veliki broj mještana da se trajno isele iz svojih kuća. Mještani se upravo zbog toga  pozivaju na sudsku presudu donesenu od strane tadašnjih institucija, kojom je zbog svega trajno zabranjen rad na ovom površinskom kopu, koji je potom zatvoren i konzerviran, a o čemu su posvjedočili i nekadašnji rudari koji su u to vrijeme na njemu radili.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0