instant fap

Protestna vožnja poljoprivrednika

Poljoprivredni proizvođači s područja općine Sanski Most solidarisali su se s koordinacijom udruženja i saveza FBiH i njihovim protestima zbog neisplaćenih poticaja iz federalnog budžeta.

Tako je  danas u vremenskom periodu od 12 do 14 sati organizovana  protestna vožnja poljoprivrednih mašina na području općine Sanski Most. Za mjesto okupljanja određena je benzinska pumpa „Prodist“ odakle se kolona traktora i poljoprivrednih mašina provezla tranzitom od Šejkovače preko mašinskog mosta  i zatim ulicom Hasana Kikića i Prijedorskom kroz grad, nakon čega je organiziran povratak kućama. Inače, ovakav vid protesta organizovan je danas u svim gradovima i općinama Federacije BiH.

Prema riječima predsjednika kantonalnog udruženja poljoprivrednika USK, Huseina Selimovića, ovakva odluka donesena je na sastanku upravnog odbora  udruženja poljoprivrednih proizvođača USK zbog, kako je istaknuto, lažnih obećanja federalnog ministarstva poljoprivrede o isplati zaostalih poticaja ovdašnjim poljoprivrednim proizvođačima.On je istakao kako je poljoprivrednicima dogorjelo do nokata, obzirom da su vremenske nepogode, prvo poplave, a potom suša, gotovo u potpunosti uništili usjeve. Selimović je naglasio kako će ovdašnji poljoprivrednici, ukoliko se u međuvremenu ne ispune njihovi zahtjevi vezani za isplatu poticaja, uskoro objaviti termin održavanja masovnih protesta u svim ovdašnjim općinama te blokadu putnih komunikacija.

KOMENTARI