Prva bh. kriptovaluta nastala je u šupi u Sanskom Mostu

Homeinmedia danas

Prva bh. kriptovaluta nastala je u šupi u Sanskom Mostu

Prva kriptovaluta u BiH, od garaže do europske berze

Bosna i Hercegovina, iako u mnogo čemu zaostaje za regionom i svijetom, ipak se može pohvaliti da prva u regionu, ali i šire ima svoju, bh. kriptovalutu.

Naime, „Blockchain“ tehnologija došla je u BiH, a na berzama je izlistana i prva bh. kriptovaluta koja je dobila naziv RuXCrypto (RXC). Od 22. februara ove godine RXC je na Whitebit.com, kriptoberzi licenciranoj od EU regulatora.

Sve to zahvaljujući entuzijastima iz Sanskog Mosta predvođenim Nedžadom Smajićem.

– Ideja je nastala nakon što smo poslije pet godina aktivne zajednice Crypto.ba zaključili da bi trebalo da malo bolje izučimo ovu tehnologiju, a nema boljeg načina nego da se započne kriptovaluta. Nakon nekoliko pokušaja na lokalnoj mreži, dobili smo RXC, koji je započeo u mojoj šupi. U vrijeme prije nego što sam započeo prvi blok RXC-a, svi u zajednici su bili obaviješteni unaprijed, tako da smo ispoštovali „fair mining“ sistem. Svako je mogao od prvog dana rudariti RXC bez velikih poteškoća, međutim, kako se više rudara pojavilo, to se drastično promijenilo – ispričao je Smajić za „Avaz“.

Dodao je da je RXC započeo da „aktivira“ domaće programere te da na taj način postanu „blockchain programeri“, koji su traženi i plaćeni u svijetu.

– Primjer, dobar „blockchain developer“ može naplatiti i do 150 eura satnicu, dakle, nema potrebe napuštati državu. ”Blockchain” tehnologija omogućila je kreiranje kriptovaluta na način da se digitalna informacija distribuira, umjesto kopira, čime je stvorena osnova za, kako se sve češće navodi, novu verziju interneta. Zbog ove tehnologije nastala je potreba za digitalnom valutom – pojasnio nam je Smajić.

Prema njegovim riječima, u BiH je već moguće kupovati kriptovalutama.

RXC Market

– Nakon uspješnog listiranja na EU licenciranoj berzi, dobili smo osnovu za cijenu RXC-a koju diktira sistem ponude i potražnje, nakon čega možemo krenuti u implementaciju u neke od naših postojećih sistema. Nedavno smo pustili i RXC Market, u kojem možete nešto prodati, a i kupiti putem kriptovaluta, nešto kao naš domaći PIK.ba, samo s omogućenim kriptovalutama – kazao je Smajić.

Na naš upit o tome koji je sljedeći korak u razvoju, Smajić kaže da trenutno radi na implementaciji RXC kriptovalute na platni procesor „RXC Pay“, koji svi građani BiH mogu koristiti besplatno i decentralizirano.

Edukacije građana

– Od prvog dana Crypto.ba foruma, koji je nastao u cilju edukacije građana o kriptovalutama, cilj je bio da na što lakši način objasni šta je to ”Blockchain” tehnologija. Trenutno imamo više od 1.500 članova sa svih područja bivše Jugoslavije. Najbitnije u svemu ovome jeste to da će RXC kriptovaluta uspjeti samo ako se svi s ovih područja udružimo da nastavimo razvoj – poručio je Smajić.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0