Prvi put u historiji: Tri režiserke u najužem izboru za nagradu Zlatni globus

HomeMagazin

Prvi put u historiji: Tri režiserke u najužem izboru za nagradu Zlatni globus

Dodjela nagrada Zlatni Globus održat će se u januaru uprkos bojkotu organizatora

Prvi put u historiji dodjeljivanja nagrade Zlatni globus tri režiserke uspjele su ući u najuži izbor za nagradu za najbolju režiju na ovogodišnjoj manifestaciji.

Regina King, Emerald Fennell i Chloe Zhao su režiserke koje će se 28. februara boriti za titulu najbolje filmske režije za nagradu Zlatni globus.

U 77 godina dugoj historiji Zlatnog globusa samo je pet žena uspjelo ući u najuži izbor za ovu vrstu nagrade, pa je samim tim ovogodišnji uspjeh režiserki uistinu poseban.

Osim ovogodišnjih nominacija, kroz historiju Zlatnog globusa pet žena koje su uspjele ući u najuži krug za nagradu za najbolju režiju su Barbara Streisand, Jane Campion, Sofia Coppola, Ava DuVernay i Kathryn Bigelow.

Regina King se ove godine na Zlatnom globusu predstavlja filmom “One night in Miami”, Fenell filmom “Promising Young Woman” dok će Chloe Zhao svoj rad predstaviti kroz film “Nomadland”.

https://www.klix.ba/xplayer?v=6sxCFZ8_d84&sifra=210204019&Segment=Magazin&Podkategorija=Film/TV
Pored King, Fennel i Zhao, za nagradu za najbolju režiju borit će se i David Fincher s filmom “Mank” (6 nominacija) te Aaron Sorkin čiji je film “The Trial of the Chicago 7” dobio ukupno pet nominacija.

Kada je riječ o tv serijama, najviše nominacija za Zlatni globus ima Netflixova serija “The Crown” (ukupno 6 nominacija), zatim slijedi serija “Schitt‘s Creek” s 5 nominacija, serije “Ozark” i “The Undoing” s 4 nominacije te serije “The Great” i “Ratched” koje su dobile 3 nominacije.

Dodjela Zlatnog globusa zakazana je za 28. februar 2021. godine, a svečanost će voditi glumice Tina Fey i Amy Poehler.

Za razliku od prethodnih godina, ovogodišnja dodjela Zlatnog globusa održava se nešto kasnije nego obično, a razlog za takvu odluku je pandemija koronavirusa koja je u potpunosti izmijenila planove i u filmskoj industriji.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0