instant fap

Prvi rezultati Popisa u BiH bit će objavljeni u aprilu ili maju sljedeće godine

Prvi rezultati Popisa u BiH bit će objavljeni u aprilu ili maju sljedeće godine

“Ovo je naporan posao, jer morate podatke sa popisnica na papiru pretvoriti u digitalne informacije. Za ovaj proces je bilo potrebno 12 mjeseci. Ovo je možda malo duže nego što biste očekivali u takvim procesima, ali BiH možda i nema jednako iskustvo kao brojne druge razvijene zemlje u ovom procesu”, pojasnio je Pieter Everaers, jedan od direktora EUROSTAT-a

Prvi i najbitniji rezultati Popisa stanovništva i domaćinstava u Bosni i Hercegovini 2013. trebali bi biti dostupni u narednih šest mjeseci, kazao je Pieter Everaers, direktor pri Evropskom uredu za statistiku (EUROSTAT) i predsjedavajući Upravljačke grupe Međunarodne posmatračke operacije (IMO) za popis stanovništva i domaćinstava u Bosni i Hercegovini 2013, prenosi Anadolu Agency.

“U brojnim zemljama Evropske unije vidimo da je potrebno između 1,5 godine, a nekada i dvije godine, nekada možda i brže, da se dobiju rezultati popisa, u zavisnosti od toga koji sistem zemlja koristi”, kazao je Everaers.

Prema njegovim riječima, nakon prvih rezultata Popisa u BiH, koji se očekuju u maju sljedeće godine, uslijedit će brojne analize i publikacije.

“Rezultati koji će biti objavljeni u aprilu ili maju sljedeće godine, bit će najvažniji, jer će oni definirati populaciju, broj zaposlenih, obrazovanih… Sadržavat će glavni set tabela”, kazao je Everaers.

Pozvao je institucije u BiH da okončaju obradu podataka, uključujući i finaliziranje pravila za editovanje i šifriranje popisnih podataka, a i obradu podataka iz postpopisne ankete.

On je kazao kako je IMO počela sa radom 2009. godine kako bi pratila pripreme Popisa stanovništva i domaćinstava u Bosni i Hercegovini 2013. godine i kako bi Popis bio sproveden po evropskim i međunarodnim standardima.

Everaers je pojasnio da je ovo bila 20. misija Međunarodne monitoring misije. Govoreći o načinu sprovođenja Popisa, Everaers je kazao da se papirni obrazci prvobitno moraju pretvoriti u elektronsku bazu podataka.

“Ovo je naporan posao, jer morate podatke sa popisnica na papiru pretvoriti u digitalne informacije. Za ovaj proces je bilo potrebno 12 mjeseci. Ovo je možda malo duže nego što biste očekivali u takvim procesima, ali BiH možda i nema jednako iskustvo kao brojne druge razvijene zemlje u ovom procesu”, pojasnio je Everaers.

Smatra da je BiH ipak se odlučila da to uradi uz najvišu moguću kvalitetu.

“Naša ocjena je da je kvalitet elektronske baze podataka veoma visok. Ako pogledamo sada posao koji je urađen i aktivnosti koje su sprovedene u posljednjih 12 mjeseci, mislimo, ipak, da je ostvareni rezultat veoma dobar”, kazao je Everaers.

Istakao je da su članovi IMO-a “utvrdili da nije bilo nikakvog uticaja na ovaj proces, bilo kakvih faktora izvan statističkih institucija te da je zadatak izvršen na način koji je u potpunosti nezavisan od bilo kakvog političkog uticaja”.

Everaers je podsjetio da su bh. nadležne vlasti već objavile preliminarne rezultate popisa.

“U pravilu, preliminarni rezultati se mogu obaviti i desetak dana nakon popisa i to je i urađeno, ali sada govorimo o stvarnim rezultatima, o brojkama koje će se koristiti sljedećih deset godina kao rezultat Popisa u BiH 2013.”, kazao je Everaers.

Prema njegovim riječima, u prethodnoj godini dana se mogla vidjeti dobra saradnja sva tri statistička ureda u BiH i mišljenja je da će ta saradnja biti nastavljena i u narednih šest mjeseci.

KOMENTARI